Медична революція у селі: на Чернігівщині відкрили перший центр для діалізу



Центр облаштував приватний підприємець за власні кошти.

Перший центр для діалізу відкрився в селі Лемеші, на Чернігівщині. Ця високо-технологічна допомога доступна лише у великих містах і пацієнти із сіл часто долають сотню кілометрів, аби отримати життєво необхідну процедуру. Саме війна стала вирішальним чинником, щоби вперше замислитися над будівництвом центру з очищення крові в селі, йдеться в ТСН.

У пана Олександра не працює одна нирка, щоб жити, йому треба було тричі на тиждень їздити за 100 кілометрів у Чернігів на діаліз. Разом з дорогою процедура займала цілий день. Знесилений ввечері він повертався додому і так у понеділок, середу і п'ятницю. Сільський центр діалізу скоротив його дорогу до життєво важливої процедури у тричі - 20 хвилин їзди.

Пацієнти на сусідніх ліжках теж з навколишніх сіл. Раніше на діаліз вони їздили або до Чернігова або до Києва.

Це перший і єдиний центр діалізу, який розташовується безпосередньо в селі. Він виник через війну. Коли почалися бойові дії на Чернігівщині і на Київщині, хворі які проживають на території цієї громади виявилася заблокованими. Вони не могли доїхати до великих нефрологічних центрів, а жити без діалізу ці люди можуть максимум 2 дні. «Траса буда перекрита, несла загрозу і пацієнту, водію і його родині. Не було можливості їх возити», - каже директорка КНП “Козелецький центр первинної медико-санітарної допомоги” Інна Кондратьєва.

Олександр - власник приватної мережі діалізних центрів по всій Україні, але родом з Чернігівщини. Він бачив, як люди під кулями діставалися лікарень, щоб зробити гемодіаліз, а тоді місяцями жили в медзакладах, щоб врятували своє життя, але це вдалося не всім. «Є частина пацієнтів, яка померла, ті, хто не зміг виїхати, не змогли отримати процедуру», - розповідає він.

Олександр вирішив, що саме його компанія має обладнати перший сільські діалізний центр. «Я вважаю що такі центри мають бути по всій країні, бо це не захищена верства населення всі ці люди, які є діалізними пацієнтами, вони є людьми з інвалідністю», - каже Олександр.

У Лемешах нещодавно побудували нову сучасну амбулаторію, де була вільна площа, саме її взяли в оренду. Купили 6 апаратів штучної нирки, облаштували оглядові, фільтрувальну станцію для води і все це коштом бізнесу. Саму процедуру сплачує національна служба здоров'я - це 2400 гривень, а для пацієнта вона безоплатна.

Близько 8 тисяч українців потребують гемодіалізу – це високотехнологічна медична допомога. Вона доступна лише у великих містах і часто, щоб отримати допомогу, треба стояти в черзі на гемодіаліз. Такі процедури у великих центрах розписані у кілька змін. Однак держава не має коштів розбудовувати мережу діалізних центрів по країні, а тим більше відривати їх у селах чи маленьких містечках. Тому поки це єдиний і локальний приклад, коли за приватні кошти послуга наблизилась до хворих у селі.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.