Що робити, якщо зникла дитина: у Дніпрі відкрили консультаційний центр уповноваженого Верховної Ради України з прав людини



1 березня у Дніпрі відкрили консультаційний центр уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Він спеціалізований на допомозі дітям, які постраждали внаслідок військової агресії рф, зникли, або були депортовані в росію. Також в ньому встановлюють контакт, якщо дитина була вивезена за кордом одним з батьків і не має змоги спілкуватися з іншим.

Про це повідомляє сайт 056.

Під час відкриття Центру було презентовано модель Регіонального консультаційного центру та повідомлено, як громадяни можуть з ним контактувати.

Що робити, якщо зникла дитина: у Дніпрі відкрили консультаційний центр уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, фото-1

"Внаслідок російської агресії багато дітей потрапили в обставини, які загрожують їх життю та здоров'ю. Їх розлучають з сім'ями, вони зникають безвісти, проти них здійснюються воєнні злочини, а також деяких вивозять в росію. За даними Національного інформаційного бюро, зараз 19 528 дітей є депортованими до рф.

Такі цифри є надзвичайно страшними для кожного з нас і ми розуміємо, що коли частина територій України є окупованими та є зонами бойових дій, ми не можемо мати точну кількість постраждалих дітей. У зв'язку з цим, за дорученням Офісу президента України, у взаємодії з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, у серпні 2022 року було створено платформу "Діти війни", - розповів представник регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Дніпропетровській області Владислав Онищенко.

Він пояснив, що цей сайт є інструментом розшуку дітей, їх повернення з міст примусового переміщення чи депортації. Там можна подати заявку на пошук, а потім прийти в консультаційний центр уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

В серпні 2022 року за підтримки Уряду Канади був відкритий перший такий центр в місті Київ прийняв, де за час роботи було прийнято 168 звернень. Але не кожна людина має змогу та час їхати в столицю. За таких обставин такі центри відкрили у Львові та Хмельницькому. А тепер - в Дніпрі.

"Дніпропетровська область має до себе дотичними Луганську, Донецьку, Херсонську та Запорізьку області. Тому багато внутрішньо-переміщених осіб приїжджають в нашу область. Вона є або транзитною, або прихистком. Через це є важливим облаштування консультативного центру саме тут", - зазначив Онищенко.

Що робити, якщо зникла дитина: у Дніпрі відкрили консультаційний центр уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, фото-2

Звернутися в ценрт може кожна особа, яка втратила дитину: через депортацію, зникла безвісти, стосовно неї був скоєний воєнний злочин. Тут їй нададуть відповідне роз'яснення та допомогу.

Перелік послуг, які надаються центром:

  • прийом звернень;
  • консультування;
  • встановлення контакту одного з батьків;
  • повернення переміщених дітей;
  • отримання легалізації свідоцтва про народження, яке було отримано на непідконтрольній території;
  • оформлення заявки на допомогу дитини, яка зазнала травмувань внаслідок воєнних дій;
  • отримання гуманітарної допомоги.

Також в центрі обладнали кімнату. В ній можуть перебувати діти, які прийшли з батьками до центру.

Що робити, якщо зникла дитина: у Дніпрі відкрили консультаційний центр уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, фото-3