Зеленський підписав закон про компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло: основні положення



Президент України Володимир Зеленський 17 березня 2023 року підписав закон, яким забезпечується надання компенсації за житло, що було зруйноване чи пошкоджене внаслідок бойових дій, терористичних актів чи диверсій, спричинених військовою агресією рф.

Відповідна інформація міститься на сайті Верховної Ради України.

Хто може отримати компенсацію

Надання компенсацій забезпечуватиметься виключно за майно, пошкоджене або зруйноване з 24 лютого 2022 року.

За житло, яке станом на 24 лютого 2022 року знаходилося на окупованій території, компенсація даним законом не передбачена.

Компенсацію зможуть отримати наступні категорії громадян:

  • власники нерухомого майна, що було знищено (пошкоджено);
  • особи, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва (якщо отримано право на виконання будівельних робіт та якщо об’єкти не прийнято в експлуатацію);
  • члени житлово-будівельних кооперативів, що викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вказаних вище осіб.

Крім перелічених фізичних осіб, право на компенсацію мають об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні кооперативи.

У якому вигляді буде компенсація

Передбачено, що власникам пошкодженого майна буде запропоноване відновлення через будівельні роботи та (або) надання будівельних матеріалів для них.

За знищене майно надаватимуть житловий сертифікат – документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати купівлю квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.

У власників приватних будинків буде вибір: або отримати житловий сертифікат на купівлю квартири (будинку), або грошову компенсацію, яка буде перераховуватись згідно спеціальної схеми.

Заявки на компенсацію потрібно буде оформляти через "Дія" або в центрі надання адміністративних послуг.

Джерела фінансування компенсації:

  • державний та місцевий бюджети;
  • кошти міжнародних фінансових організацій;;
  • репарації або інші стягнення з рф;
  • місцеві фонди, створені з метою надання компенсацій за зруйноване та пошкоджене житло.

Розглядати заяви та приймати рішення про надання або відмову в наданні компенсації за знищене майно буде Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації.