Більшість вершкового масла в Україні - фальсифікат: 4 правила, які убезпечать вас від купівлі підробки



Невтішна статистика показує, що на різних сегментах ринку переважна кількість вершкового масла – це фальсифікат. І це стосується не тільки продукції, що реалізується на ринках на вагу, а й запакованого масла з полиць супермаркетів.

Більш того, неякісне масло регулярно потрапляє навіть у шкільні їдальні, про що свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби. Тому натрапити на фальсифікат звичайному покупцю не важко.

Проблема пов’язана з недостатнім контролем з боку держави та регуляторів. Справа в тому, що для лабораторних досліджень потрібні немалі кошти, тому перевірки проводяться не так часто. У результаті виробникам вигідніше отримувати великі прибутки на фальсифікаті, навіть якщо потім доведеться заплатити штраф.

За якими критеріями обирати масло

У домашніх умовах перевірити масло за смаком і зовнішнім виглядом дуже складно. Проте існують певні правила вибору, які допоможуть знизити ризик придбання неякісного продукту.

Ціна

Якісне масло не може коштувати дешево, адже жоден виробник не продаватиме продукцію собі на збиток. Тому якщо товар коштує нижче за середню по ринку вартість (менше 50 грн за упаковку 200 г), то це точно підробка.

Консистенція

На відміну від рослинного, молочний жир швидко застигає і повільно плавиться. Тому якщо масло м'яке, його не виходить розрізати ножем, воно має неправильну форму, то це або фальсифікат, або продукт, який зберігали неправильно. Тому купувати таке масло не варто.

Місце покупки

Однозначно не треба купувати масло через інтернет та на стихійних ринках, де зазвичай можна зустріти маловідомі торгові марки. Саме в таких містах найчастіше реалізують фальсифіковану продукцію.

Упаковка

Експерти радять купувати продукт, на упаковці якого є напис "масло вершкове", адже цим виробник бере на себе зобов’язання щодо виконання вимог ДСТУ – використовувати при виробництві тільки коров’яче молоко. Інші формулювання зазвичай свідчать про підробку.