Переробляють сміття та роблять паливо. Як релоковане підприємство з Харкова відновлює виробництво у Чернівцях



У Чернівцях евакуйоване підприємство з Харкова "Green Plastic" переробляє сміття на гранули – з них потім можуть робити побутові речі або плівки. Також розпочали нову справу – побудували завод, на якому з гумових шин та пластику роблять газ та нафту. Для цього розробили нове обладнання, яке планують продавати у Європу. Наразі хочуть вийти на обсяги виробництва, які мали до війни.

Про це розказали журналісти "Суспільного".

"У великій сфері знайшли свою нішу"

У Харкові поруч з заводом, на якому працювало підприємство, були постійні обстріли. Засновник та директор компанії Олександр Поляков каже, працювати було неможливо, тому вирішили переїхати до Чернівців за програмою релокації. На десяти вантажівках перевезли все велике обладнання та змогли зберегти усіх працівників.

Переробляють сміття та роблять паливо. Як релоковане підприємство з Харкова відновлює виробництво у Чернівцях, фото-1

Один мішок готових гранул важить до 26 кілограмів. На одному зі складів таких мішків – сотня.

Сергій показує декілька маленьких гранул білого кольору – це гранули з пластикових пакетів, які потім знову можуть переробити на пакети. Сергій пояснює, що з прозорих гранул роблять плівку для теплиць, а різноколірні віддають на виробництво відер, тазів чи флаконів.

Другий завод збудували у Чернівцях

З пластиком, який не можна переробити й повторно використати, працюють на іншому заводі – його збудували поблизу Чернівців. Там пластик не спалюють, а розкладають на елементи – газ, нафту та вуглець. Директор підприємства Олександр Поляков каже, збудувати завод вирішили, коли росіяни почали стріляти по нафтобазах – тоді зрозуміли, що країні потрібне паливо.

"На наших сміттєзвалищах газу й нафти більше, ніж в землі, – не треба копати. Пакування з-під чипсів, сосисок або гуму з шин не можна переробити на гранули. Їх викидають на полігон або спалюють. Наші фахівці самі спроєктували та розробили установку, яка їх розкладає. Таких в Україні вже десять", – розповідає Поляков.

Сировину для розкладання підприємству привозять з шиномонтажів, які працюють поруч. Поляков каже, її віддають безплатно, інакше мали б захоронювати гуму в землі, а це шкідливо.

"Вони розуміють, що ці відходи не потраплять на смітник, а з них вийде корисний продукт. Так само й з пластиком. Але сировина має бути посортована".

Поляков каже, на підприємстві виробляють чисте паливо, яке можна переробити на бензин чи дизель, але воно коштує вдвічі дешевше. В Україні вже мають клієнтів, які будуть його купувати. Це виробники харчової продукції – соків, пива, консерв, а також котельні.На заводі працює майже десять людей. Землю орендують у приватного підприємця. За рік самостійно підготували ділянку, проклали гравій та змонтували обладнання. За словами Полякова, ділянкою задоволений, бо на ній можуть дотримуватися усіх екологічних та пожежних норм.

Головний конструктор Іван Воронченко каже, що під час переїзду на Буковину вони забрали з собою установку, яка працювала в Запоріжжі. Її розробили ще у 2018 році. Зараз закуповують матеріали, щоб виробляти нове вдосконалене обладнання. За словами Полякова, наразі планують серійне виробництво, щоб продавати його у Європу. Для цього пройшли сертифікацію й перевірку у лабораторіях.

"Хочемо успішно продавати та розв'язати їхню проблему зі сміттям. Також хочемо поставити багато таких установок по Україні. Тоді зможемо переробляти не лише наш пластик – нехай Європа нам платить за переробку. Це буде наша енергонезалежність", – каже директор.