За даними Національної поліції, близько 3 000 загиблих українців були ідентифіковані. Ще 2 800 вважаються не впізнаними



За даними Національної поліції, близько 3 000 загиблих українців були ідентифіковані. Ще 2 800 вважаються не впізнаними, фото-1

За допомогою ДНК було ідентифіковано близько 3 000 загиблих українців. Судово-медичні експерти використовують мобільні лабораторії. Через брак порівнянних даних ДНК ще 2800 тіл залишаються неідентифікованими. Про це йдеться на сайті Урядового порталу з посиланням на Максима Цуцкірідзе, заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України.

Одна мобільна ДНК-лабораторія зазвичай збирає ДНК у жертв, а інша - у їхніх кровних родичів. Зазвичай на місце події виїжджають дві мобільні ДНК-лабораторії. Потім наявну інформацію швидко порівнюють, і якщо є збіг, особу ідентифікують. "Зараз у розпорядженні Національної поліції є вісім мобільних лабораторій. Однак ми маємо намір забезпечити кожну область інструментами, які значно підвищать ефективність роботи криміналістів. Тому ми ведемо переговори з посольством США щодо їх придбання", - підкреслив Максим Цуцкірідзе.

Також, за словами заступника голови Нацполіції, створюється так звана база даних ДНК - на сьогоднішній день майже 16 000 родичів загиблих або зниклих безвісти надали зразки ДНК. Коли тіла захисників будуть повернуті, профілі будуть відібрані. За словами заступника голови Нацполіції, для прискорення цього процесу було створено гарячу лінію. Він підкреслив, що з квітня 2022 року поліція опрацювала майже 20 000 звернень щодо зниклих безвісти та проблем з ідентифікацією.

"Наші судово-медичні експерти та експерти Державного науково-дослідного центру на сьогоднішній день ідентифікували близько 3 000 вбитих українців у рамках судових проваджень. Через брак порівняльного матеріалу ДНК ще 2800 тіл залишаються неідентифікованими", - повідомив Максим Цуцкірідзе. Нагадаємо, що 3 березня тіла 17 загиблих українських захисників були повернуті додому за сприяння Офісу Уповноваженого з питань зниклих безвісти при Міністерстві реінтеграції та у координації з правоохоронними організаціями.