Рівень суддівства в АПЛ - знову питання



Рівень суддівства в АПЛ - знову питання, фото-1

В рамках 11 туру Англійської Прем’єр-ліги по футболу відбувався центральний матч ігрового дня між потужним Ньюкаслом та Арсеналом, який до цього поєдинку ще не програвав у цьому сезоні АПЛ. На жаль, така прекрасна вивіска була зіпсована тим, що відбувалося на полі. Замість крутого матчу двох титанів ліги, ми побачили цілий ряд суддівських помилок та неточних рішень, які призвели до суперечок футболістів із рефері протягом усіх 90 хвилин…

Пристрасті почали закипати вже на початку першого тайму, під час якого футболу було не дуже багато. Небезпечних моментів виявилося менше, ніж з'ясувань стосунків між футболістами та суддями. Найкрасномовніший приклад - жорсткий фол Хаверца. Півзахисник Арсеналу пішов у дуже агресивний та небезпечний підкат. Причому німець відірвав обидві ноги від газону, проте, на щастя не серйозно влучив у дальню ногу супернику (не шипами й не під травматичним кутом).

Суддя одразу ж показав Хаверцу жовту, що буквально розлютило гравців Ньюкасла, які були впевнені, що такі дії від Кая варто було трактувати як небезпечну гру, відправляючи німця «відпочивати». Вони так наполегливо сперечалися з арбітром, що отримали одразу три жовті картки за свої висловлювання. Попередження заробили Гордон, Шер і Лонгстафф. Фол Хаверца справді виглядав жорстко, але VAR не втрутився, вважаючи, що жовта картка - необхідне покарання для Хаверца.

Далі все розвернулося в іншу сторону! Тепер вже «сороки» дякували футбольному богу, що арбітр ухвалив спірне рішення на їх користь. Незрозуміло, яким чином Бруну Гімарайнс залишився навіть без жовтої (а по хорошому і червоної) картки. Півзахисник вибив м'яч прямо у суперника, коли на полі випадково опинився другий ігровий снаряд. Сам Гімарайнс чомусь розраховував, що жовту дадуть Райсу, у якого прийшовся цей удар. Зі свого боку, гравці Арсеналу, само собою, побачили неспортивну поведінку бразильця.

Хоча куди більш сумнівний епізод трапився після одного з пасів Жоржиньо. Відразу після того, як хавбек Арсеналу розлучився з м'ячем, Гімарайнс в'їхав рукою по голові супернику. Удар хоч і був далеко не смертельний, але точно навмисний, проте суддя упустив цей епізод, не нагородивши винуватця карткою. Де у цій ситуації був VAR, залишається загадкою…

У другому таймі розбірки та спірні рішення нікуди не поділися. Арсенал загалом виглядав на полі краще, якщо все ж таки повернутися до футболу. Проте забити змогли тільки господарі. Причому гольовий момент вийшов цілком у дусі цього матчу - вельми спірний. VAR понад три хвилини перевіряв гольову атаку! Відразу через чотири можливі причини взяття воріт могло бути скасоване:

  • Вихід м'яча за межі поля.
  • Фол Жоелінтона на Габріеле.
  • Гру рукою Жоелінтона.
  • Офсайд у Гордона.

Після тривалої перевірки, суддя на VAR не знайшов явних підстав для скасування голу, і Ньюкасл повів у рахунку в середині другого тайму. Після цього гра не сильно змінилася. Арсенал продовжив атакувати значно більше за суперника, але Ньюкаслу вдавалося втримати перемогу у матчі, який, на сьогодні, є найсуперечливішим у цьому сезоні АПЛ (на рівні з суддівською драмою між Тоттенгемом і Ліверпулем).

Якщо ж подивитися у таблицю, то господарі піднялися на шосте місце, а Арсенал відстав від Сіті на три очки.