Стало відомо, чи звільняються від мобілізації люди, яких притягнули до кримінальної відповідальності



Притягнення до кримінальної відповідальності не звільняє від мобілізації. Про це повідомили в службі зв’язків з громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП.

Зазначається, що кримінальне покарання у вигляді умовного строку (як і штрафу) не звільняє громадян від подальшого виконання військового обов’язку.

«Зокрема вони й надалі підлягають мобілізації. Проте відтепер за ухилення від мобілізації громадянин відразу відправиться за ґрати. Навіть без повторної кримінальної справи, оскільки такі громадяни стають на облік в органах пробації й саме орган пробації вносить до суду подання, в якому вказує прохання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення чоловіка для відбування призначеного йому покарання», — йдеться в повідомленні.

Якщо військовозобов’язаний відмовляється отримувати сповіщення про необхідність прибути до ТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних (повістку), або не прибув до ТЦК у визначений у повістці час – громадянин підлягає адміністративному покаранню – стаття 210 КУпАП передбачає штраф у розмірі 850-1700 гривень. Якщо ж подібні дії повторюються, настає відповідальність за статтею 337 Кримінального кодексу України, - штраф від 3400 до 8500 гривень або рік виправних робіт.

Також кримінальне покарання передбачене у випадку, якщо громадянин прибув за викликом до ТЦК та СП, після уточнення військово-облікових там з’ясували, що він не має права на відстрочку, рішенням ВЛК був визнаний придатним (чи обмежено придатним) до військової служби і отримав мобілізаційне розпорядження, але у визначений час не прибув до збірного пункту для відправлення до навчального центру - відповідно до статті 336 Кримінального кодексу України передбачено від трьох до п’яти років позбавлення волі.

Щоправда, судова практика показує, що у більшості випадків суд іде назустріч громадянам, які розкаюються у вчиненому правопорушенні і реальне позбавлення волі замінюють випробувальним строком.

Нагадаємо, в одній із громад Полтавщини на фасаді школи відкрили пам’ятну дошку 20-річному військовому, який поліг на Донеччині.

Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.