На Донеччині стартує проєкт “Підтримка структурних перетворень у вугільних регіонах України”



Голова Донецької ОВА Ігор Мороз підписав меморандум між Донецькою ОВА та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Цей документ запускає процес трансформації шахтарських громад, який підтримує проєкт міжнародної технічної допомоги “Підтримка структурних перетворень у вугільних регіонах України” на території Донецької області.

Про це повідомляєДонецька обласна державна адміністрація.

У повідомленні ОВА йдеться про те, що трансформація передбачає створення нових перспективних галузей економіки, нової інфраструктури, нового бачення розвитку громад. 

“На Донеччині знаходиться 10 «вугільних громад», 3 з яких - фактично на лінії фронту. 23 шахти (понад 24 тисячі шахтарів) практично забезпечують соціально-економічний розвиток цих 10 громад”, - розповів Ігор Мороз.

Він зазначив, що для Донеччини принципи справедливої трансформації вугільних територій мають пронизувати всі стратегічні документи з повоєнного відновлення та розвитку. Викладення їх в Стратегіях розвитку та Планах відновлення, а також впровадження в практику стане запорукою збереження людського капіталу і мономіст, які сьогодні залежать від вугільної галузі, а у подальшому мають отримати новий вектор розвитку.

Як раніше в інтерв’ю повідомляв попередній голова Донецької ОВА Павло Кириленко, кількість часу на відновлення і переформатування вугільної, металургійної та хімічної галузей буде потребувати 5 і більше років. Тому, на його думку, поштовх до відродження може надати сільське господарство, садівництво, тваринництво та переробна сільськогосподарська промисловість. Саме ці напрямки необхідно буде розвивати перші 5 років після звільнення регіону

 Єлизавета Шибаєва