"Сатанінське" свято. Що буде з Хеловіном в окупованому Маріуполі



Хелловін - це свято, яке відзначається в багатьох країнах світу. Свій початок він узяв у давніх язичницьких обрядах, а нашого часу перетворився на розважальний івент. До повномасштабної війни Хелловін відзначали і в Маріуполі. В окупації все змінилося. Загарбники вважають Хелловін святом «не зареєстрованої в Росії релігійної секти». У Маріуполі окупанти проводять опитування, збирають думки. Тим часом у держдумі РФ взагалі пропонують замінити Хелловін на свято страшних російських казок та історій.

Окупанти шукають альтернативу Хеллоуїну

Заклики зрадити Хелловін анафемі на законодавчому рівні звучать у Росії щороку, але поки що жодних прямих заборон щодо свята не встановлено. Є лише місцеві обмеження на святкування.

Також в Росїї зроблено спробу замінити нібито "нав'язаний Заходом" Хелловін на якесь інше свято.

Як повідомляє російське видання "Настоящее время", альтернатива у вигляді Гарбузового Спасу, судячи зі статистики Яндекс Новини, поширилася ще минулого року. За інерцією із запрошеннями на ідеологічно нейтральний Гарбузовий Спас вже цього року почали виступати в російських регіонах. У Хакасії відзначать Гарбузовий Спас. Він прийшов на зміну іншому святу, що має західне походження. Атрибут той самий – великий помаранчевий овоч. А адміністрація школи №16 в Іжевську ухвалила, що відзначати нове свято слід у костюмах помаранчевого, червоного чи чорного кольору, але без "маскарадних костюмів нечистої сили.

Видання зазначає, що Ідею ідеологічно безпечного Гарбузового Спасу підхоплюють ентузіасти у різних містах Росії. У Новосибірському державному університеті мають намір провести гарбузовий вечір в одному із корпусів вишу. У Петербурзі бар запрошує на вечірку "Гарбузовий Спас" із застереженням у запрошенні, що "все і так все розуміють". У Москві заплановано рок-шоу "Гарбузовий Спас". У його описі йдеться, що це фестивальний Хелловін.

Особливо сильно російських чиновників та православних активістів хвилює західний вплив, замаскований під оригінальний Хелловін, в освітніх закладах. Цей рік не став винятком. Офіційне представництво РПЦ зробило акцент про недоречність святкування Хеллоуїна у школах: "Ні школи, де ці свята ще продовжують зустрічатися, ні якісь інші держустанови не повинні давати жодного простору для такого роду шоу. У будь-яких громадських структурах, пов'язаних із навчанням дітей за державний рахунок, це свято недоречне".

У держдумі заявили, що Хелловін «насильно впроваджували» через школи протягом 30 років. В якості альтернативи пропонують замість Хеллоуїна святкувати День моторошних казок та історій. 

Проте у РФ побоюються, що заборонити повністю святкування не вийде, а заміна Хеллоуїна дозволить уникнути прив'язки до західної культури та іноземної назви, проте також збереже звичну для багатьох веселощі.

Що пропонують маріупольцям окупанти

На окупованих територіях росіяни ще категоричніші. Так, окупаційна «влада» Керчі закликає мешканців та гостей міста "утриматися від участі в неузгодженому масовому заході на честь святкування Хеллоуїна". Намагаються заборонити Хелловін і в ОРДЛО.

Окупований Маріуполь також не став винятком. Окупанти в місцевих телеграм-каналах, підконтрольних кремлю, нав'язують маріупольцям думку, що Хелловін "шкодить моральному вихованню молоді". Окупанти пропонують замінити свято на російський фестиваль урожаю або "Велесову ніч" (слов'янське свято).

Судячи з опитування, яке окупанти проводять у маріупольських чатах, думки городян не однозначні.

Одні вважають, що це "не наше" свято і виступають категорично проти, інші не бачать у цьому нічого поганого. Ті, які Хелловін святкують, у маріупольців якихось яскраво виражених емоцій не викликають. Багато хто каже, що їм все одно, святкує людина Хелловін чи ні.

Проте маріупольці категорично проти заборони.

"Хлопці, ставтеся до всього цього скептичніше, і якщо ви не любите це свято, то це не означає, що його не люблять усі і його потрібно заборонити", - пишуть городяни в соцмережах.

А ось так святкували Хелловін у Маріуполі до окупації. Ці фото міста зроблені у жовтні 2021 року напередодні повномасштабної війни.

Читайте також: Путин, клоун-убийца и коронавирус. В кого перевоплотятся мариупольцы на Хэллоуин, - ВИДЕООПРОС