В Житомирської області юридичні особи отримали майже 84 тисячі енергоощадних LED-ламп



З 25 лютого по всій Україні розпочалася програма з обміну ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, крім тимчасово окупованих територій.

Про це інформує Житомирська ОВА.

Програма з обміну ламп реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу. Вона впроваджується як один з інструментів енергоефективності, які дозволяли б вистояти під час енергокризи та забезпечили баланс енергоспоживання в пікові години.

В Україні видано 1 млн LED-ламп юридичним особам за програмою Уряду.

Станом на 19 вересня 2023 року юридичні особи Житомирської області отримали 83 788 енергоощадних LED-ламп. Зазначимо, що було передано на утилізацію вживаних ламп розжарювання закладами охорони здоров’я – 2 536 штук, закладами освіти – 3 866 штук та закладами культури – 60 штук.

Віднедавна програма обміну ламп розширила коло споживачів, які можуть отримати енергоощадні LED-лампи. Так, програма стала доступною не тільки для населення, а й для юридичних осіб, які вже за дуже короткий час зробили замовлення та обміняли понад 1 млн енергозберігаючих ламп. Найбільш активно юридичні особи обмінюють лампочки у Чернігівській, Житомирській та Рівненській областях.

Нагадаємо, що всі юридичні особи можуть обміняти:

  • по 3 лампи на 10 кв. метрів в аудиторіях, процедурних палатах, приміщеннях житлового фонду управителя багатоквартирного будинку, ОСББ;
  • по 2 лампи на 10 кв. метрів для місць загального користування.

Щоб здійснити обмін старих ламп розжарювання на LED-лампи, необхідно відправити запит на потребу отримання LED-ламп через портал Дія та виконати такі кроки:

  • авторизуватися на порталі Дія за допомогою КЕП юридичної особи;
  • перевірити інформацію щодо підприємства;
  • перейти у розділ — Послуги та вибрати Обмін лампочок та почати заповнення запиту на потребу;
  • вказати площу в калькуляторі, щоб побачити ліміт і в рамках ліміту вибрати кількість і типи ламп;
  • поставити відмітку про згоду здачі такої самої кількості ламп розжарювання;
  • вказати місцеперебування організації;
  • перевірити та підтвердити дані щодо сформованого запиту;
  • підписати запит на потребу КЕПом юридичної особи.

Після подання заявки, протягом тижня представники Укрпошти зв’яжуться за вказаним номером телефона та нададуть подальші інструкції для отримання енергоощадних ламп.

За даними АТ «Укрпошта» з початку проєкту кількість прийнятих ламп від населення Житомирщини складає 844 268 штук.

Нагадаємо, що триває програма обміну ламп і для населення. Як і раніше, обміняти можна до 5 ламп розжарювання на таку ж кількість світлодіодних ламп. Програма діє у 23 обласних центрах України та у 120 районних населених пунктах. Отримати енергозберігаючі лампочки можна у відділеннях Укрпошти.

В Житомирської області юридичні особи отримали майже 84 тисячі енергоощадних LED-ламп, фото-1