Вперше в Україні хірурги вживили імплантат в кістку плеча захисника: деталі, - ФОТО



У Києві у Центрі складного ендопротезування, остеоінтеграції та біоніки вперше пройшли складні ортопедичні операції з протезування українських військових, що втратили кінцівки.

Вдруге до столиці України прибув найвідоміший в світі хірург-ортопед та засновник методу двоетапного остеоінтегративного протезування кінцівок, шведський професор Рікард Бранемарк. Цього разу також він приїхав з метою допомогти нашим медикам опанувати дану методику протезування та особисто безоплатно прооперувати декількох військових. Захід відкрив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який подякував шведським медикам за підтримку, бажання допомогти та поділитися знаннями щодо медичних інновацій.

«Ми плануємо провести в Києві від шести до восьми оперативних втручань за методом двоетапної остеоінтеграції, - каже хірург Рікард Бранемарк, - остеоінтеграції плеча (первинний етап) та стегна - другий етап (перший був виконаний у травні 2023 року у Києві).

В Києві вперше провели відновлення верхньої кінцівки за методом остеоінтеграції У цього методу протезування є кілька переваг, і найбільша полягає в тому, що він дозволяє повернути пацієнтові чутливість та повноту життя. Завдяки тому, що імплантат вживлюється безпосередньо в кістку, людина може впевнено пересуватися, відчувати і розрізняти поверхні. Лише остеоінтеграція дозволяє бійцям, які втратили нижні кінцівки, продовжувати повноцінне життя. Використання ж звичайних протезів призводить до травмування м’яких тканин, при терті з протезом спричиняє значний больовий синдром».

В операційній Рікард Бранемарк працював разом з відомим українським ортопедом-травматологом, медичним директором Центру складного ендопротезування, остеоінтеграці та біоніки Олександром Галузинським.

В Києві вперше провели відновлення верхньої кінцівки за методом остеоінтеграції

«Рікард Бранемарк — засновник технології остеоінтегративного протезування кінцівок, коли протез вживлюється в кістку, яка залишилася після ампутації. Кожен візит професора до України — це важлива подія для вітчизняної медицини. Особливо під час війни, коли гостро стоїть питання протезування бійців з ампутацією нижніх та верхніх кінцівок.

Нам потрібен досвід Бранемарка, і на щастя, він охоче ділиться своїми знаннями. Остеоінтегративне протезування — це протезування кінцівок, під час якого перехідник протеза вживляється в кістку. При біонічному протезуванні зовнішній протез з'єднується з м'язами та нервами пацієнта за допомогою спеціальних електродів. Це надзвичайно важка і складна технологія, але вона дозволяє людині жити майже так само, як до ампутації. Біонічний протез руки виконує ті ж самі функції, що й звичайна рука: може зав’язувати шнурки, поправляти волосся, куховарити, тримати вудку й підсікати рибу»,— розказав, хірург ортопед-травматолог Олександр Галузинський.

В Києві вперше провели відновлення верхньої кінцівки за методом остеоінтеграції

Візит шведів мав також і освітню мету. Щоб познайомити з даною методикою протезування як можна більше хірургів-ортопедів з усієї України. Під час візиту професора Бранемарка до Києва, у Центрі складного ендопротезування, остеоінтеграції та біоніки організували семінар на дану тему, на якому, окрім хірурга Рікарда Бранемарка, виступили також провідні ортопеди світу.

«Семінар був присвячений проблемам ампутації, хірургічному лікуванню, яке пов'язане з ампутаційнимикуксами, біоніці й, звісно, остеоінтеграції зв'язку між живою кісткою і поверхнею імплантату, — розказав Олександр Галузинский, — Рікард Бранемарк не тільки сам робив доповіді, він ще й запросив на семінар своїх видатних колег з Європи Та США. Був серед них і Оскар Азман — піонер біонічного остеоінтегративного протезування. Він провів доповідь онлайн. На цю подію ми запросили українських лікарів-травматологів, хірургів, реабілітологів, протезистів, а також громадських діячів та політиків. Тобто усіх, кого цікавлять проблеми медицини та травматології, що пов’язані з ампутаціями».

Медики говорять, що вартість біонічного протеза, який частково або повністю замінює втрачений орган та виконує його функції — близько двохсот тисяч доларів.

В Києві вперше провели відновлення верхньої кінцівки за методом остеоінтеграції

В Києві вперше провели відновлення верхньої кінцівки за методом остеоінтеграції

«В Україні є дві основні проблеми, пов’язані з остеоінтеграцією, — продовжує ортопед Галузинский, — перша пов’язана з кадрами. Власне тому ми й запрошуємо Бранемарка та його колег: хочемо перейняти знання та досвід. Наразі активно навчаємось самі, а далі будемо навчати інших українських лікарів.

Друга проблема: вартість імплантатів. Мова йде про десятки тисяч доларів, а значить без залучення благодійних фондів, ми не зможемо забезпечити пацієнтів усім необхідним. Той же “Центр Спасіння життя” під керівництвом В’ячеслава Запорожця бере участь у закупівлі імплантатів для бійців та профінансував приїзд Рікарда Бранемарка. Також ми стимулюємо українських інженерів до створення вітчизняних остеоінтегративних імплантатів. Коли з'являться українські спеціалісти та імплантати, подібних операцій буде значно більше. І коштуватимуть вони дешевше.

"У більшості пацієнтів настрій бойовий. Всі хлопці тримаються стійко. Ми пишаємось тим, як вони переносять страждання та негаразди пов'язані з хворобою. Потрібно сказати, що їхній стан також залежить від того, як довго вони хворіють. У багатьох ми бачимо на обличчі не лише перенесені жахи війни, а й втому від лікарні та болючих маніпуляцій. Але всі розуміють, що потрібно пройти цей довгий шлях, щоб знову отримати можливість жити повноцінним життям", - додав Олександр Галузинський.