Те чого ви не знали про кінотеатр “Чернівці”: подорож у минуле



Майже кожен хто хоч раз бував у Чернівцях у самому центрі міста помічав велику синю будівлю з вицвілими плакатами фільмів на фасаді якого показує годину старий циферблат. Але колись, до того, як час там зупинився після початку пандемії, у приміщенні показували кіно, а запах попкорну наповнював зали. 

Століття тому, до того, як глядачі там могли насолоджуватись сеансами кіно - приміщенням було синагогою. 

Зручний формат новини у нашому Telegram 

ЇЇ почали будувати через, те що обрали новообраному рабину-реформістові, який хотів дещо змінювати традиції. Але цього не дозволили ортодоксальні євреї, яких була більшість. У відповідь на це прогресивні євреї почали будувати новий храм, який згодом стане тим самим кінотеатром. 

Ще наприкінці кінці 19 століття його розробкою займався найвідоміший львівський архітектор Юліан Захаревич, участь брали чернівецькі архітектори Антона Фіали і Іоганна Грегора. Храм будували на кошти пожертвувань, які залишали поважні сім’ї міста. Він відкрив урочисто відкрив свої двері у 1877 році. До речі, для того, щоб подякувати благодійникам за кошти для будівництва, поставили дошку, де міг прочитати їх імена. Синагога, або ж темпл був центром релігійного життя євреїв у Чернівцях. 

За часів Другої світової храм руйнували, намагались повністю знищити як німці. Але після приходу радянської влади краще не стало, вони намагались підірвати святиню. Пережило приміщення й окупацію росіян, які, як не дивно грабували й мародерили.

Потім відновили приміщення вже за часів совєтів. У 1959 році замість синагоги почав працювати кінотеатр “Жовтень”.

А вже після проголошення Україною незалежності він став тим самим кінопалацом “Чернівці”. Дивлячись на нього зараз, не помітні сліди того, що там колись молились юдеї, а це місце було святинею. 

Зараз кінопалац ще не працює. Хоча, як відомо, центр Миколайчука має об’єднатись з кінотеатром "Чернівці". Тепер колишня синагога має бути простором для кіноконцертних залів. А у центрі Миколайчука вже будуть зосереджувати увагу на самому кіно.

Відомо, що для відновлення роботи кінотеатру “Чернівці” шукали спонсорів. Адже там планують відновити сеанси кіно, а до того ж розпочати концертну діяльність. Зараз вже на будівлі написано, що це “Концертна зала Чернівці”. 

Будівля залишила великий слід для чернівчан як історична пам’ятка, хоч вона зазнавала зовнішніх змін, через те, що її руйнувати. 

Читайте також: 

  • У Чернівцях обʼєднають Центр Миколайчука з кінотеатром і парки Жовтневий та Шевченка