У Чернігові мають витратити півмільйони на демонтаж пам'ятників



Пам'ятник на Валу присвячений, у тому числі, загарбникам України, світлина Сєргєя Карася

Пам'ятник на Валу присвячений, у тому числі, загарбникам України, світлина Сєргєя Карася

Чернігівська міська рада під час сесії, що відбулася 13 вересня,  прийняла зміни до Міської цільової програми з охорони та збереження пам`яток культурної спадщини м. Чернігова на 2022-2026 роки. 

Програма передбачає виділення 504 тисяч гривень у поточному році та 1 мільйону 10 тисяч - у 2024-му на "Демонтаж (повний та/або частковий), переміщення  пам`ятників, пам`ятних знаків, поховань, меморіальних дошок та будь яких об`єктів, що містять символіку, написи, зображення осіб, а також їхніх гасел і цитат, та інше, що заборонено чинним законодавством"

Відповідно до пояснювальної записки до рішення, виділення коштів необхідне "з метою фінансового забезпечення задач визначених Законом України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", що набрав чинності 27 липня 2023 року". 

- На виконання статей 5 та 8 Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" Чернігівська міська рада, протягом 6 місяців з дати набуття чинності зазначеного закону, має забезпечити демонтаж (перенесення) заборонених чинним законодавством об`єктів, - обґрунтовує у пояснювальній записці необхідність цих змін до програми  начальник управління культури і туризму міської ради Олександр Шевчук. -  Формування відповідних переліків пам`ятників, пам`ятних знаків та інших об`єктів культурної спадщини здійснюється на підставі моніторингу та рекомендацій Робочої групи з питань засудження та заборони пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії, утвореної розпорядженням Чернігівського міського голови, а також на підставі відповідних рішень виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Робочу групу з питань засудження та заборони пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії, котра і має визначити, які пам'ятники у Чернігові підпадають під дерусифікацію та мають бути демонтовані, очолила віце-мер Вікторія Пекур. Також до групи, зокрема, входять  очільник управління культури і туризму Олександр Шевчук (він є заступником голови групи), ще один віце-мер - Олександр Атрощенко та директорка комунального телеканалу "Новий Чернігів" Наталія Левочко. 

Зміни до програми підтримали 23 депутати, отже вони були прийняті. 

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в історичному центрі Чернігова -  на Валу  досі знаходиться поховання  російських окупантів, котрі захопили наше місто у 1919-му році. 

Сєргєй Карась

Чернігівська медіа група