Виконували професійний обовʼязок - у Чернівцях вшанували памʼять загиблих журналістів



Щороку в третю п’ятницю вересня в Україні відзначається День пам’яті українських журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обовʼязки.

16 вересня 2023 року - День памʼяті загиблих українських журналістів. Тих, хто пожертвував найдорожчим заради того, аби донести до суспільства правду. Ця професія вважається однією з найнебезпечніших, а під час війни вона набула особливого значення.

Пам’ятну дату встановили у 2007 році з ініціативи Національної спілки журналістів у річницю після жорстокого вбивства українського журналіста, засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе, викраденого і вбитого 16 вересня 2000 року.

Усе цікаве та найважливіше читайте у нашому Telegram

Не менш гучним у перші роки незалежності України стало вбивство директора Словʼянської телекомпанії "ТОР" Ігоря Александрова. Зухвалий напад на журналіста стався 3 липня 2001 року близько 7:45 ранку в холі телекомпанії.

З 24 лютого 2022 року жорстока війна забрала життя понад 60 медійників. Частина з них загинула, захищаючи Україну в лавах ЗСУ, деякі – під час обстрілів мирних міст, інші були вбиті окупантами у зоні бойових дій саме під час щоденної журналістської роботи.

15 вересня, напередодні цієї дати, у Чернівцях також вшанували памʼять загиблих українських журналістів. Для цього представники місцевих медіа зібралися в одному з храмів, аби помолитися за вічний спокій своїх колег, які віддали життя заради правди.

Читайте: Місце загиблих Героїв - як у Чернівцях виглядає Алея почесних поховань - ФОТО