Проєкт держбюджету-2024 ухвалений урядом і переданий на розгляд в Раду: як зміняться зарплати, пенсії, ціни



Кабмін на засіданні 15 вересня затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік. Документ переданий на розгляд депутатів Верховної Ради, його розгляд у першому читанні очікується найближчим часом. Про ухвалення бюджету та про його ключові моменти повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Основні показники головного кошторису країни

Законопроєкт №10000 про Державний бюджет України на 2024 рік вже доступний на вебпорталі Верховної Ради.

У проєкті бюджету передбачені власні доходи загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд грн та видатки загального фонду у 3 трлн 108 млрд гривень. Тобто дефіцит становить 1,531 трлн грн. Такий дефіцит, обумовлений військовою агресією рф, можна покрити лише завдяки міжнародній підтримці.

Очікується, що ВВП наступного року збільшиться на 5%, що поки що не дозволить наблизитися до рівня, який був до початку повномасштабної війни.

Очікуваний рівень інфляції - 10,8%. Це означає, що зростання цін в Україні продовжуватиметься, проте не настільки стрімкими темпами, як це було з 2022 р., коли інфляція сягала 26,6%. Крім того, очікується зниження офіційного рівня безробіття майже на 6%.

Більш ніж половину видатків планують спрямувати на оборону країни.

Наступного року ми додаємо значні бюджетні кошти на оборонно-промисловий комплекс – виробництво зброї в Україні. І на дрони, причому і на купівлю того, що необхідно за кордоном, і на українське виробництво, – наголосив президент України Володимир Зеленський на нараді із представниками Кабміну.

Що буде з зарплатами і пенсіями

Попри серйозні труднощі, зарплати в Україні зростатимуть. Згідно із розрахунками Мінфіну, середня зарплата у 2024 році становитиме 21 852 грн.

У держбюджеті-2024 закладено підвищення мінімальної зарплати в два етапи:

  • у січні - до 7100 грн (погодинна ставка становитиме 42,6 грн);
  • у липні – до 8000 грн (погодинна ставка – 48 грн).

Минулого року прожитковий мінімум становив 2 589 гривень на одну особу. Цьогоріч його збільшили на 331 грн. А оскільки до цього показника прив’язано більшість соцвиплат, їхній розрахунок також зміниться для різних категорій.

Наприклад, збільшиться мінімальна пенсія – з 2093 до 2361 гривень.

Пріоритети бюджету-2024

За словами глави уряду Дениса Шмигаля, ключовий акцент проєкту – оборона та безпека. На цей напрямок спрямують 1,685 трлн грн.

Сума на 113 млрд грн більше, ніж цього року. Буде ще більше зброї та техніки. Більше дронів, боєприпасів, ракет. Так само, як і цього року, кожна копійка податків громадян та бізнесу піде на забезпечення наших сил безпеки та оборони, – зазначив Шмигаль.

Другим пріоритетом є соціальна сфера, на яку передбачено 469 млрд грн, що на 25 млрд більше, ніж 2023 року.

Третій пріоритет – медицина та освіта, на які пропонується виділити 179 млрд грн та 202 млрд грн відповідно. Витрати на ці сфери також перевищують ті, що закладались на цей рік.

Четвертий пріоритет передбачає підтримку ветеранів, на що виділять вдвічі більше, ніж у 2023 році, коштів - 14,3 млрд грн.

П'ятим пріоритетом Шмигаль назвав відновлення економіки.

Жодного підвищення податків не передбачається. Уряд продовжує програми пільгового кредитування, програму безповоротних грантів єРобота, підтримку українських стартапів. Також запускаємо нові програми для індустріальних парків, для реалізації інвестиційних проєктів, для підтримки українського виробника, – заявив прем'єр-міністр.