Нові правила перетину кордону з дітьми: що змінилося



Внесено зміни у правила виїзду за межі України неповнолітніх дітей під час війни.

Хто має право на перетин кордону з неповнолітньою дитиною

Центр протидії дезінформації при РНБО нагадує про те, що при виїзді неповнолітньої дитини за кордон з нею може їхати один з батьків, а також близький родич або інша особа, яка має дозвіл на це від матері або батька.

Якщо з дитиною їде один з батьків або близький родич то треба предʼявити документ, який підтвердить родинний зв'язкок і свідоцтво про народження неповнолітньої дитини.

Якщо дитина їде з особою, яка не є родичем, то батьки мають надати письмову згоду, завірену органом опіки. Дорослий має предʼявити документ, який посвідчує особу та свідоцтво про народження дитини.

Виїзд за кордон дитини до 16 років

Діти до 16 років можуть виїжджати за кордон з батьком або матірʼю. Для цього не треба письмової згоди другого з батьків. Потрібно мати свідоцтво про народжеення дитини та паспорт громадянина України.

Якщо дитина їде з особою, яка не є одним з її батьків, але є родичем, в такому разі письмова згода одного з батьків є потрібною. Щоб завірити довідку, можна звернутися в органи опіки та піклування та в органи місцевого самоврядування.

Як можуть перетинати кордон особи, які досягли 16 років

Неповнолітній 16-ти річній особі не потрібен дозвіл від батьків для виїзду за кордон. Після досягнення цього віку передбачено право самостійно покидати межі України Цивільним кодексом.