Жодної черги на обмін не існує - Коордштаб



Жодної черги на обмін не існує, Україна намагається визволити всіх полонених.

У Координаційному штабі відбулася зустріч із родинами військовослужбовців Національної гвардії України (в/ч 3011). На запитання близьких відповіли представники Коордштабу та НГУ.

Про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі.

Представник штабу запевнив, що жодної черги на обмін не існує. Україна намагається визволити всіх за найменшої нагоди.

«Ми ще не повернули всіх поранених. Тобто, якби була черга, то досі б повертали лише поранених і жінок. Діалог іде не щодо військових частин чи підрозділів, а швидше за категоріями: поранені, хворі, літні, жінки, місця утримання. Але по факту повертаємо й інших. Якби ми наполягали саме на нашій черговості обмінів, нам би не вдалося визволити понад 2,3 тисячі людей. Максимум півтисячі», - заявив представник штабу.

На зустрічі також обговорили, що рідні можуть зробити для офіційного підтвердження полону їхніх захисників країною-агресоркою. Зокрема для цього потрібно звернутися до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Хоча це не гарантує позитивного результату.

«На росіян зараз можна впливати тільки силою. МКЧХ - гуманітарна організація, вона не застосовує силу, а тільки переконання й нагадування. Тому підтвердження залежить від країни-агресорки. Росія зобов’язана підтверджувати полон людей, яких захопила, й надавати їм відповідні права», - зазначив представник штабу.

Також він запевнив, що усі відео, які викладає ворог з українськими полоненими, беруться в роботу для підтвердження й визволення.

«Ми обліковуємо всю інформацію про полонених - у тому числі свідчення тих, хто повернувся. Використовуємо все для визволення наших людей», - заявив представник штабу.

Читайте також:

  • Україна повернула з полону 106 захисників – воїнів із Бахмутського напрямку