Досить труїтися і витрачати кошти на шкідливий продукт: експерти закликають не їсти цей вид сала в жодному разі



Дієтологи підтверджують, що сало – поживний та корисний продукт, який вартий того, щоб бути у раціоні українців.

Проте не все сало однаково корисне, і від деяких його видів краще відмовитись якнайшвидше, щоб не спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.

Користь сала

Сало – це продукт, який добре насичує та може зберігатися роками. Воно містить вітаміни, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти та дуже потрібний для організму селен. Завдяки цьому воно здатне зміцнювати імунітет, запобігати онкологічним захворюванням, захищати судини від появи атеросклеротичних бляшок, покращувати обмін речовин.

Усі ці корисні властивості належать тільки одному виду сала – солоному сирому (солонині). Процес приготування такого продукту не позбавляє його цінних речовин.

Яке сало шкідливе

Крім солоного, бувають інші види сала: копчене, варене і смажене. Серед усіх корисно їсти тільки сире солоне, адже при тепловій обробці всі корисні речовини втрачаються.

Найшкідливішим вважається копчене сало і смажене сало. Такі види обробки сприяють утворенню небезпечних для організму канцерогенів. При частому вживанні цих страв можна "заробити" такі патології, як холецистит, панкреатит, атеросклероз та деякі інші.

Тому лікарі одноголосно радять відмовитися від смаженого і копченого сала або вживати їх дуже рідко. Втім, сире солоне сало можна теж не всім.

Для кого небезпечне будь-яке сало

Навіть сире солоне сало теж може бути небезпечним для здоров'я у деяких випадках. Відмовитись від нього потрібно людям з такими захворюваннями:

  • хвороби печінки;
  • хвороби нирок;
  • холецистит;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • панкреатит;
  • порушення обміну холестерину;
  • ожиріння.

Також лікарі попереджають, що не можна вживати пожовтіле старе сало, адже в ньому накопичуються шкідливі канцерогени і токсини.

Сире солоне сало за відсутністю протипоказань можна їсти щодня, але не більше 20-25 г в день.