У Черкасах затримали агента рф: видавав себе за переселенця та корегував ворожі удари по місту



Службою безпеки України в Черкасах викрито російського агента під час коригування ним ворожого удару по місту.

Про це розповіли в пресслужбі СБУ в Черкаській області.

Чоловік збирав розвідувальні дані про переміщення Збройних Сил України та місця їх знаходження і локації систем протиповітряної оборони на території України.

Він виявився  негласним агентом головного управління генштабу збройних сил російської федерації (ГРУ). Зрадником є мешканець тієї території Херсонщини, яка є окупованою.

Від початку війни в Україні чоловік підтримав ворожі війська та запропонував їм допомагати. Через деякий час його через месенджер знайшов кадровий співробітник російської воєнної розвідки та запропонував співпрацювати.

Агенту дали вказівку прибути на Черкащину під виглядом переселенця з метою проведення розвідувальної та підривної роботи на території області.

Зрадник збирав інформацію про те де, розташовані Сили оборони та об'єкти критичної інфраструктури. Найбільше його цікавило місцезнаходження систем ППО, заводів, мостів та військових шпиталів.

Дані, які він збирав, передавав ворогам у вигляді електронних геолокацій та підтверджуючих фотографій. Така інформація була потрібна загарбникам для того, щоб коригувати повторні удари з повітря по території регіону.

Під час фіксації на телефон українського об'єкта критичної інфраструктури та передачі цієї інформації до ворожої воєнної розвідки контррозвідники СБУ затримали чоловіка та вилучили мобільний телефон, яким він користувався для виконання ворожих завдань.

Згідно зібраних доказів слідчими Служби безпеки було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада вчинена в умовах воєнного стану).

Судом було обрано затриманому чоловіку запобіжний захід, а саме тримання під вартою без права внести заставу.

Тривають розслідувальні дії для того, щоб встановити всі обставини злочину. Зраднику України загрожує довічне увʼязнення.