Користь та шкода молодої картоплі: кому не можна їсти цей овоч



Молоду картоплю люблять всі, особливо якщо її приправити свіжою зеленню та олією. Але вона корисна не для всіх.

У чому шкідливість молодої картоплі

Молода картопля, так як і багато ранніх овочів, які вирощуються швидкими темпами може містити багато нітратів. Вони накопичуються у найбільшій кількості у шкірці.

Правильною є думка, що молода картопля - це саме та, яка збирається за два тижні після закінчення цвітіння до повного дозрівання.

Хімічний склад молодої картоплі та її енергетична цінність залежить від того, в яких умовах вона була вирощена. Оскільки фермери сьогодення вирощують ранні овочі прискореними темпами, то цей овоч може містити токсини внаслідок надлишку добрив.

Як вибирати молоду картоплю

Перед тим, як купувати, слід перевірити її на наявність пошкодження. У великій кількості набирати цей овоч не варто тому, що вона довго не зберігається. А якщо вже купили її забагато, то потрібно картоплю загорнути в пергамент та зберігати в камері для овочів у холодильнику. Там вона може лежати три доби, як пише профільне видання про здорове харчування Medfond.

Лікарі розповіли про те, що якщо у овочі є багато нітратів, то усі корисні речовини коренеплоду не дадуть жодного результату, оскільки шкідливі речовини перекреслюють користь поживних речовин. Картопля зеленого кольору взагалі є отруйною для здоров'я через речовину, яка називається соланіном. Вона викликає інтоксикацію організму, як передає Cook.net.

Кому може зашкодити рання картопля

Ті, хто мають серйозні форми діабету, вагітні жінки та годуючої мами, а також діти не повинні вживати ранню картоплю у великих кількостях. Якщо є схильність до діареї, то теж не варто захоплюватися цим раннім овочем тому, що прискорюються обмінні процеси у кишечнику та погіршують стан.

Ті, хто має непереносимість на сімейство пасльонових від вживання молодої картоплі можуть отримати алергію.

Користь картоплі

Овоч є багатим на окремі мікроелементи, особливо достатньо у ньому вітаміну С. Одна картоплина зі шкіркою вагою 150 г забезпечує майже половину добової потреби у вітаміні C для дорослих (100 мг). Також у ній містяться вітаміни B1, B6, В3 та мінерали такі як: фосфор, магній, калій, залізо,також є фолат, пантотенова кислота та рибофлавін.

Важливу роль відіграють у профілактиці захворювань пов'язаних зі старінням харчові антиоксиданти, які містяться у картоплі.