Україні дають час до вересня, потім будуть примушувати до переговорів - Financial Times



Західна допомога, ймовірно, скоротиться вже восени, незалежно від успіхів ЗСУ.

У Києва є час до вересня, щоб продемонструвати всьому світу значні воєнні успіхи і довести, що отримана від Заходу зброя не була витрачена даремно. Про це ряд європейських чиновників розповіли виданню Financial Times на умовах анонімності.

За їх словами, західна військова допомога Україні, ймовірно, наближається до свого піку і скоро почне скорочуватися через внутрішньополітичну ситуацію в США. Тому у Києва є дуже небагато часу, щоб домогтися рішучої перемоги над інтервентами.

"Союзники України побоюються, що військова підтримка її боротьби з Росією наближається до піку, а високопоставлені європейські чиновники все більше стурбовані [можливим скороченням] потоку допомоги в наступному році, оскільки США вступають в президентську кампанію, що викликає суперечності", – йдеться в статті.

Видання зазначає, що саме США були основним постачальником озброєнь для України. За словами американських офіційних осіб, вже затверджених обсягів допомоги Україні вистачить ще приблизно на п'ять місяців війни, в тому числі на очікуваний великий контрнаступ.

Однак великий 48-мільярдний пакет американської допомоги Україні, затверджений минулого року, вже підходить до вичерпання. Європейські союзники сумніваються, що Вашингтон зможе виділити знову такий обсяг фінансування, оскільки це вимагає голосування в Конгресі, а там загострюються дебати про доцільність допомагати Україні.

"Ми не можемо вічно підтримувати один і той же рівень допомоги", — заявив виданню високопоставлений чиновник, додавши, що поточний рівень підтримки України може підтримуватися рік-два, але не більше.

Президент США Джо Байден публічно демонструє готовність підтримувати Україну, скільки буде потрібно. Однак США входять в режим передвиборної президентської гонки, де суперником чинному главі держави стає Дональд Трамп, який вже позначив своє небажання допомагати Україні зброєю.