Україна розробила план реінтеграції Донеччини та Луганщини після деокупації



Уряд розробив план реінтеграції території Донецької та Луганської областей. Вже зараз планується формування кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях.

Про це в етері телеканалу "Ми — Україна" повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, 

Вона зазначила, що виконання першочергових положень і норм дозволить запустити реінтеграцію Донецької та Луганської областей.

"У нас є план деокупації", — наголосила Ірина Верещук.

За її словами, Україна потребує значної кількості фахівців, які працюватимуть на деокупованих територіях. Це стосується не тільки структур для забезпечення безпеки, але й людей цивільних професій.

"Також ми називаємо — це "Гвардія вчителів", "Гвардія лікарів", також нам потрібні органи місцевого самоврядування й органи держвлади", — зазначила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Верещук наголосила, що колаборантів не допустять до роботи на деокупованих територіях.

"Якщо будуть засуджені судом, якщо будут рішення прийняті у відповідності до чинного законодавства, такі люди не зможуть обіймати посади", - пояснила міністерка.

Віцепрем'єрка зазначила, план першочергових кроків зі стабілізації та реінтеграції Донецької та Луганської областей включає також розмінування та запровадження заходів, які встановлюють нацбезпеку. Такі дії будуть зроблені швидко.

Крім того, за словами Верещук, у минулу суботу, 13 травня,  в Офісі президента обговорювалася можливість проведення виборів на деокупованих територіях.

"Зараз поки що напрацьовується відповідний законопроєкт", - сказала Верещук.

Що стосується отримання жителями окупованих територій російських паспортів, в Україні вони вважатимуться незаконними.

"Ми звичайно не визнаємо жодних паспортів ворога і ніколи не визнаємо, рівно як і інших документів, які надає росія. Але український уряд не може рекомендувати отримувати паспорт ворога, тому що те така сама зброя, як ракети та артилерія, яка стріляє по нас та наших військових", - сказала представниця Кабміну.

Верещук зазначила, що якщо людина отримала паспорт і стала колаборантом, це вважатиметься в Україні злочином.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube