У Житомирі лише після втручання прокуратури власник уклав охоронний договір на 235-літню пам’ятку архітектури



Прокурори Житомирської окружної прокуратури, в інтересах територіальної громади, звернулися до суду з позовом про визнання протиправною бездіяльність однієї з релігійних організацій щодо збереження об’єкту культурної спадщини та зобов’язання укласти охоронний договір на споруду.

Йдеться про те, що у власності релігійної організації тривалий час перебуває пам’ятка архітектури місцевого значення – кладовищна каплиця Святого Миколая, що на території Охрімової Гори у Житомирі.

Одна з найстаріших споруд міста, побудована ще у 1788 році, є важливою історичною пам’яткою культурної спадщини, занесеною до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Однак власник архітектурної пам’ятки протягом більше 10 років не укладав належного охоронного договору, не вживав заходів для збереження споруди та впорядкування прилеглої території.

Лише після того, як Житомирський окружний адміністративний суд за позовом окружної прокуратури відкрив провадження, релігійна організація уклала передбачений чинним законодавством правочин.

Додатково: охоронний договір, поміж інших заходів, унеможливлює використання території пам’ятки для нового будівництва й господарських потреб, що можуть їй зашкодити, та зобов’язує утримувати пам’ятку в належному стані.

Житомирська обласна прокуратура

Фото: Прадідівська слава

У Житомирі лише після втручання прокуратури власник уклав охоронний договір на 235-літню пам’ятку архітектури, фото-1