«Патріотичний заплив» та дитячий путін'юґенд: як відзначили 9 травня на окупованих територіях Донбасу та Криму, - ФОТО



Цього року святкування «Дня перемоги»  на окупованих територіях Донбасу та Криму стало заздалегідь «гучним» не через святковий салют, або через «досягнення» у так званій «спеціальній військовій операції». 

Через те, що окупанти перелякались вибухів вже на території самої росії та дуже голосно про це заявляли, коли приходили повідомлення про скасування масових заходів у регіонах рф, у тому числі на тимчасово окупованих регіонах України. Такий підхід посіяв невпевненість серед громадян країни-агресора. Всі заходи проходили у майже закритому режимі з обмеженим колом людей. 

Що стосується окупованих територій, то тут застосовують агресивну інформаційну політику, особливо на тлі майбутнього українського контрнаступу. В окупованих регіонах України та в АР Крим було скасовано всі масові заходи на 9 травня, тому все проводилось на рівні організацій та органів окупаційної влади. 

Місцеве населення сприймає дату не як день пам‘яті чи жалоби, а як демонстрацію власної належності до «великої держави». Ненависть до українців, радянські традиції та велика кількість комуністичної символіки – головні атрибути кремлівської пропаганди всередині окупованих територій.

Окрім традиційних заходів, цього разу 9 травня проходили й зовсім одіозні події.

Наприклад, в Балаклаві, передмісті Севастополя, провели так званий «патріотичний заплив» з триколорами, символікою російської політичної партії та з радянськими «знаменами перемоги». 

В Донецькій області провели ряд заходів для молоді з гаслами на радянський манір, а в Ялті напередодні «свята» діти виступали в театрі з портретами загиблих під час Другої Світової війни на тлі ватажків проросійських анклавів на Донбасі. 

Реальних перемог, які б підтримували усталений «культ перемоги» за останній рік у росії немає. На тлі величезних втрат у війні, невпевненості населення, головним рупором пропаганди стають діти: майже на всіх заходах хлопчики та дівчата різного віку виконують роль «усвідомлених патріотів», які пам’ятають про подвиги своїх предків та намагаються бути схожими на них, одягаючись у військову форму, популяризуючи комуністичну ідеологію.

Однак головна ціль з боку органів влади залишається тією ж – промивання мізків через постійну пропаганду, легалізація злочинів росії, намагання підняти бойовий дух народу. 

Це все говорить про одне – міф про могутність росії розвалюється на очах. Поки країни цивілізованого світу об’єднуються заради миру та справедливості, імперія зла демонструє як аргумент своєї могутності лише залишки своєї сили. Пропаганда на російському телебачені й далі буде волати про «великі перемоги» попереду, однак ознаки страху та слабкості не зможуть додати впевненості в тому, чи у безпеці знаходиться сама росія, бо пожежі, прильоти та вибухи сховати за телеекрани неможливо. 

«День перемоги» в росії – свято, яке заплющує очі на трагічність Другої Світової війни, коли СРСР втратив, за різними оцінками, від 27 до 42 мільйонів людських життів.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський запропонував зробити День пам’яті та примирення 8 травня, а також підписав указ, що відтепер 9 травня – День Європи. 

«Сьогодні (8 травня) я підписав відповідний указ, і щороку відзавтра 9 травня ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Єдність, яка наближає мир», – сказав Зеленський.


Данило Вінниченко