Кутя та узвар: які страви можна приготувати на Святвечір в Україні



Святвечір — це вечір перед Різдвом, коли українці за традицією родинами збираються на спільну вечерю. У цей день завершується сорокаденний піст, а на стіл виставляють 12 традиційних страв, кожна з яких має своє особливе значення.

Редакція сайту 056 зібрала найпоширеніші страви, щоб у вас не виникало питання, що можна приготувати на Святвечір.

За традицією  на Святвечір має бути дванадцять страв. Етнографи припускають, що це може бути пов'язано з 12 місяцями, утім віряни трактують число 12 як згадку про учнів Ісуса Христа – дванадцять апостолів. Традиційно вважається, що страви мають бути пісними, утім їхні назви та складники дещо відрізняються у залежності від регіону України.

За давньою українською традицією на столі під скатертиною має бути застелене сіно, адже маленький Ісусик народився на сіні. По кутках столу в багатьох українських сім’ях ложать часник. В центрі стола ставиться свячена свічка, яка запалюється коли родина починає вечеряти. У куті хати ставлять солом’яний – снопик з найкращої пшениці – дідух.

Найголовнішою стравою на столі завжди є Кутя, яку готують із пшениці, маку, родзинок, грецьких горіхів та меду. Подається Кутя у глиняній макітрі з великою дерев’яною ложкою і ставиться виключно по середині столу. Традиційно Кутю на стіл має ставити тільки господиня дому. А взагалі, прийнято, щоб на свят-вечір на столі було аж 12 страв, проте всі вони мають бути пісними.

Другою стравою після Куті є запашний домашній хліб.

Звичайно, який український стіл без вареників. Вареники на Святий вечір можуть бути з капустою, з картоплею, з грибами, з чорницями, з вишнями і т.д.

Часто господині подають голубці з начинкою з тертої картоплі, або гречки чи рису, политі підливкою з грибами.

Також на столі є завжди риба. Це може бути оселедець, риба копчена, риба смажена у клярі, або запечена з овочами.

Традиційними є на святковому столі мариновані огірочки, помідори… грибочки.

Також господині варять український борщик, він може бути з грибами. І само собою до борщу мають бути пампушки з часником.

З напоїв на столі обов’язковим має бути узвар – компот із сушених фруктів.

На десерт господині жарять пампушки, які можуть бути з різноманітними начинками – з маком, з вишнями, з варенням і т. д.

Кожна господиня має певні страви, які вона вже традиційно готує на Святий вечір.

Вечеряти родина сідає лише тоді, коли на небі з’явиться перша зірка, це є символом того, що Ісус Христос народився. Після свят-вечора вночі, або вранці вся родина іде до церкви. В умовах війни українсьцям пропонують це робити онлайн. 

Отож, смачної Вам Святої вечері! Гарних і безпечних Різдвяних свят!

Раніше ми писали, скільки цього року коштує різдвяний стіл.