У цьому році до бюджету Кривого Рогу надійшло більше мільярда ПДФО військових



Днями Верховна Рада України схвалила законопроєкт №10037, який перенаправить військовий Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів до війська. За відповідне рішення проголосували 253 народних депутати. Яку ж суму становив ПДФО військових у міському бюджеті Кривого Рогу?

Про це сайт 0564.ua повідомляє з посиланням на інформацію, отриману від криворізької правозахисниці Валентини Кривди.

З відповідним запитом Валентина Олександрівна двічі зверталась до секретаря Криворізької міської ради Юрія Вілкула та, врешті, отримала відповідь.

Таким чином стало відомо, що надходження ПДФО з виплат, одержаних військовими, до бюджету Криворізької міської територіальної громади у 2022 році склали 1 119 436 641, 89 грн., а за 9 місяців 2023 року - 1 144 884 331, 80 грн.

Як відомо ПДФО - податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Цей податок потрапляє до держбюджету, там здійснюється перерозподіл і частково повертається в громаду, в якій його сплатили. ПДФО сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч ці податки становили 745 мільярдів гривень. Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. А отже, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ — тим більше ПДФО військових до них повертається. 

Кабмін ініціював законопроєкт № 10037, запропонувавши перерозподілити військові ПДФО на виробництво дронів та боєприпасів.

Запити Валентини Кривди та відповіді на них

Народні депутати підтримали проєкт закону № 10037 в цілому. Тож тепер на ЗСУ з місцевих бюджетів перерахують за поточний і наступний рік 214,7 млрд гривень.

Як пояснював з посиланням на документ нардеп Железняк, це означає, що з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року військовий ПДФО спрямовується до держбюджету в пропорції 50% на 50%: для Держспецзв'язку на дрони (13 млрд грн) і до Міноборони на артилерійські системи (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня наступного року, аж до кінця року, коли буде скасовано дію воєнного стану, «військове ПДФО» розподіляється в таких пропорціях:

45% - ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)

45% - Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)

10% піде розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

З 1 січня також акциз (окрім місцевої частини 13,44%), який йшов у Дорожній фонд.

45% — Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (від 43 млрд грн)

10% — розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами, пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

З 1 січня також акциз (окрім місцевої частини 13,44%), який йшов у Дорожній фонд.

Читайте також: "Ми ще не виграли війну!", - криворіжці нагадали владі, що Перемога здобувається не паротягом на Привокзальній площі, - ФОТО, ВІДЕО.

Слідкуйте за новинами в Telegram. 

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook. 

Читайте нас на Google News.