Окупанти збрехали про те, що історичний центр Одеси був пошкоджений ППО, а росіяни «відпрацювали по цілям»



Представники окупаційної влади вчергове відрапортували про точне та прицільне відпрацювання по військових цілях в українських містах, а пошкоджені та знищені житлові будинки та об’єкти культури вже традиційно списали на результат роботи українського ППО.

Відповідна публікація з’явилася в телеграм-каналі окупаційної влади «Запорожский Вестник» 6 листопада.

«Наши «Герани» этой ночью отработали цели в Одессе и пригороде. При этом одна из зенитных ракет, выпущенных украинским ПВО, упала в центре города», - зазначається в дописі.

Окупанти збрехали про те, що історичний центр Одеси був пошкоджений ППО, а росіяни «відпрацювали по цілям», фото-1

Насправді ж в ніч з 5 на 6 листопада російська армія вдарила по Одесі, за повідомленням МВС, ракетами "Онікс" та "Іскандер-М". Над Одещиною сили протиповітряної оборони збили 15 дронів. Унаслідок атак дістали поранення щонайменше вісім людей.

Російські ракети влучили у середмістя Одеси та по законсервованій промисловій будівлі. Вибуховою хвилею пошкоджено кілька багатоповерхових житлових будинків та музей. У міськраді уточнили, що зафіксували пошкодження 32 будинків. Із них 10 — в Приморському районі та 22 — в Хаджибейському.

"Дійсно, ракетний удар прийшовся по середмістю, це район, який віднесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, безпосередньо поруч Художній музей, який сьогодні іменинник, йому виповнюється 124 роки. Росіяни ще раз підтвердили наскільки вони терористична держава, яка не має загального розуміння про цінності. Також місто було атаковано ракетою "Іскандер", тому що фактично удар відбувся відразу, як тільки пролунала повітряна тривога — це очевидно була балістична ракета "Іскандер-М". Вона влучила в законсервовану будівлю, яка не використовувалася, тому там постраждалих немає", — розповіла в ефірі "Суспільне. Спротив" керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

Сили оборони підтвердили, що ворог вдався до потужної дронової атаки, яка відбувалась в дуже стислий період часу. Дуже велика кількість дронів фактично в одному і тому самому напрямку з пріоритетом на припортову інфраструктуру була спрямована з акваторії Чорного моря на Одещину. Зокрема заходили на саме місто Одеса, але при підльоті вони розосереджувались і намагались заходити у тому числі і над житловими кварталами, що ускладнювало роботу ППО. Тим не менш вона була досить результативною: 15 дронів було знищено.

За фактом російської атаки по Одесі 5 листопада прокуратура розпочала розслідування, повідомили в Одеській обласній прокуратурі. Справу відкрили за ч. 1 ст. 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни. Огляд пошкоджених об’єктів триває, повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється, додали в прокуратурі.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”