Хвостаті безхатьки: чим нагодувати та що робити, якщо взяв з вулиці тваринку



Спираючись на результатидослідження  «Вплив війни на притулки для тварин в Україні» чисельність чотирилапих у притулках суттєво зросла – у середньому +60% від початку 2022 року. І більшість тварин, яким надано притулок – домашні (покинуті господарями).

На жаль, через брак місць у притулках, тварини залишаються жити на вулицях. Впевнені, що ви не раз бачили таких хвостиків. А дехто з вас, як і ми, не може пройти повз, тому старається нагодувати їх. Але як дізнатися чи не зашкодите ви їхньому здоров‘ю? На це питання ексклюзивно для 44.ua відповіли фахівці ініціативи Save Pets of Ukraine від Kormotech.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО ГОДУВАТИ:

1. Кістками (особливо курячими). Гострі уламки часто травмують собакам ротову порожнину, стравохід, шлунок та кишківник.

2. Протермінованими продуктами. Токсини плісняви, що міститься в зіпсованих, несвіжих продуктах, можуть спричинити серйозне отруєння.

3. Сирими м'ясними продуктами. Вони можуть бути джерелами небезпечних бактерій.

4. Виробами з дріжджового тіста. Свіжа випічка може викликати здуття живота у тварин.

5. Шоколадом. У ньому є теобромін, небезпечний для собак.

6. Жирною їжею та копченостями. За їх поїданням піде нудота, блювання та відмова від їжі, і без ветеринарної допомоги, швидше за все, не обійтися.

7. Стравами, які містять сіль.

Їжа для тварин повинна містити необхідні живильні речовини та вітаміни, а також бути безпечною для споживання.

Допоможи вуличним тваринам.

ВИ МОЖЕТЕ ЇХ ГОДУВАТИ:

⁃ Сухим кормом. Це найзручніший спосіб й до того, окрім білків, жирів та вуглеводів, він містить вітамінні комплекси, необхідні для тваринок.

⁃ Вологий корм або каші з м‘ясним наповненням. До такого раціону варто подумати наперед про миску, бо тваринка може бути покинутою й навчена не їсти з підлоги.

Поради для тих, хто планує забрати хвостика з вулиці

Якщо ж ви вирішили не просто погодувати хвостика, а забрати його додому, то  ветеринарний лікар Анастасія Білоусова підготувала для вас ряд цінних рекомендацій:

“Якщо ви знайшли на вулиці котика чи песика, та вирішили подарувати йому домівку - важливо одразу звернутися на огляд до ветеринарного лікаря. Після огляду, лікар повідомить про стан здоровʼя тваринки та надасть подальші рекомендації по утриманню, а згодом й по профілактичним заходам”, - розповідає Анастасія.

Анастасія Білоусова

Немає однакового алгоритму дій, тому що тварина:

  • може бути повністю клінічно здоровою;
  • може мати ураження різними видами паразитів ( блохи, кліщі, гельмінти);
  • тваринка може бути хворою і потребувати невідкладної допомоги.

Якщо тварина клінічно здорова, лікар на прийомі призначить карантин 14 днів (обмеження спілкування з іншими тваринами та спостереження за загальним станом).

Якщо тварина має ураження, наприклад, блохами, то буде призначено обробку під час карантину, згідно ваги. У випадку, якщо у тварини дуже маленька вага - стандартні обробки самостійно проводити не варто, а краще звернутися до ветеринарного лікаря.

Якщо ж у тварини переохолодження, ураження іксодовими  кліщами, або важкий стан інтоксикації і анемії на фоні великої кількості гельмінтів та бліх, то можливий варіант лікування в відділенні реанімації.

У випадку, коли ви не маєте змоги потрапити до лікаря - не обробляйте одразу тварину від паразитів. Наглядайте декілька днів за станом. Якщо у хвостика немає апетиту, є пронос чи блювота і вона не активна - негайно до ветлікаря!

Годувати маленьких і дорослих тварин потрібно спеціальним кормом, згідно добової норми, вказаній на упаковці.

Важливо також памʼятати, що кожна тваринка знайдена на вулиці, може переносити вірусні хвороби та паразитарні. Тому якщо у вас дома вже є улюбленець, краще уникати контакту між ними протягом 14 днів і дочекатися рекомендацій ветеринара.

В подальшому кота чи собаку необхідно вакцинувати та стерилізувати. Пам"ятайте, що домашня тварина - це не тільки велике щастя, а й відповідальність.

Нагадаємо, що раніше ми писали про те, чим небезпечні кліщі для людей і тварин.

Також писали про ТОП-5 перевірених притулків для тварин в Києві.

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу "Головні новини Києва - 44.ua". Там ми публікуємо ще більше новин Києва, Київської області та України.