"Нараховується, але не сплачується": Різниця в тарифах для "Миколаївоблтеплоенерго" сягає близько 455 мільйонів



ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» не отримало 455 мільйонів гривень компенсації з держбюджету за різницю між економічно обґрунтованим та тим, що наразі застосовується для населення тарифом на опалення.

Як розповів директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов в ефірі телеканалу «Март», передає прес-служба підприємтсва, ця сума з'явилася за два роки. Проте держава, яка взяла на себе зобов’язання по різниці в тарифах, її не виплачує. 

- У 2021 році, завдяки підписанню Меморандуму, місцева влада взяла на себе зобов’язання по погашенню різниці в тарифах. У 2022 році в Україні міськвиконком виконав ці зобов’язання і заплатив різницю в тарифах як ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», так і ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ». При цьому, з 2022 року зобов’язання по різниці в тарифах взяла на себе держава відповідним законодавчим актом, проте наразі різниця в тарифах нараховується, але не сплачується. Ці кошти є цільовими, вони повинні спрямовуватися на погашення заборгованості перед НАК «Нафтогаз України,- пояснив Логвінов.

Він також зазначив, що оскільки це питання невирішене, то з 1 вересня цього року, всі кошти, які надходять за тепло розподіляються таким чином: 65% автоматично йде на рахунок НАК «Нафтогаз України» і 35% залишаються на рахунку підприємства, але в Державній казначейській службі.

- Ця постанова насправді наносить великий збиток, оскільки віднімає обігові кошти. Крім того, підприємство немає змоги обслуговуватися в банках, і у випадку необхідності отримання короткострокових кредитів, ми не зможемо їх отримати. Якщо не буде погашена різниця в тарифах, ми у сезон увійдемо та пройдемо його, проте у нас не буде коштів для підготовки до наступного – 2024-2025 рр., тому що ми отримали багато матеріалів, котелень, когенераційну установку, генератори, але щоб це все встановити потрібні кошти,- зазначив директор ОКП. 

Нагадаємо, у Миколаєві планують розпочати опалювальний сезон з 1 листопада