ПТСР лікується: як під час війни в Україні допомогти собі та близьким



Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) може виникати у людей, які пережили одну або кілька травмуючих психіку ситуацій: воєнні дії, теракти, аварії, важкі травми, насильство, загрозу смерті або загибель інших людей. Під час повномасштабної війни ризик розвитку ПТСР особливо високий, але лікувати його слід разом із фахівцем.

Редакція 056 розкаже як під час війни в Україні допомогти собі та близьким. 

Цей серйозний розлад проявляється цілим спектром симптомів: повторним переживанням травми, почуттям страху, кошмарами, нервозністю, збудженням, негативним мисленням.

Через вплив повномасштабної війни у наш повсякденний лексикон увійшов такий термін, як ПТС – посттравматичний стресовий розлад. І які тільки психічні стани чи розлади ним не називають і лякають, що чи не всі ми через вплив війни матимемо ПТСР.‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌  ‌ 

За різними оцінками, ПТСР може розвиватися у 12 – 20 % людей, які пережили травматичну подію або були свідками такої. МОЗ України зазначає про 20–30% пацієнтів.

Водночас ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів/ок. Та все ж він може стати причиною низки фізичних та психічних розладів, страждань, а також конфліктів та труднощів в комунікації. Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» разом з організацією «INSCIENCE» та експертами розробили гід з ПТСР з відповідями на можливі питання про цей розлад.

Гід уформаті PDF можна завантажити за посиланням

До створення гіду долучилися соціальний психолог Ілля Бачурін та психотерапевтка Анна-Марія Бресешер. Експертну оцінку матеріалам надали: Тетяна Сіренко, заступниця директора з психологічного напряму ДЗ «Центр психічного здоров'я та реабілітації ветеранів “Лісова поляна” МОЗ України» та Любов Чигринська, лікарка-психологиня, експертка Координаційного центру з психічного здоровʼя при Кабінеті Міністрів України.

15 невеликих розділів описують постравматичний стресовий розлад та доступні методи лікування. На сторінках читачі та читачки знайдуть перелік симптомів та причини виникнення, процес перебігу цього стану, вплив на ментальне та фізичне здоров’я, а також доступні методи лікування й профілактики і практичні поради, як підтримати близьку людину. Також гід містить актуальні контакти «гарячих ліній» та організацій, які можуть надати першу психологічну допомогу та проконсультувати щодо наступних кроків.

Поради, які допоможуть покращити стан та стануть додатковим підкріпленням для лікування

Психолог Сусанна Ангелова спільно з "Фондом Маша" Маші Єфросініної випустили рекомендації щодо самодопомоги для людей з ПТСР. Ці поради допоможуть покращити стан та стануть додатковим підкріпленням для лікування.

1. Сплануйте розклад справ на кожен день і намагайтеся його дотримуватися. Не уникайте життя, щоб не погіршувати симптоми ПТСР, утримуйтесь від самоізоляції.

2. Повертайте впевненість у собі та своїх силах. Допоможуть у цьому прості афірмації: "Я не жертва обставин, я долаю тяжкі випробування. Я забезпечую собі гідні умови для відновлення сил".

3. Дозвольте собі маленькі радості, які допоможуть відпочити від безнадії і повернути енергію, якої не вистачає.

4. Не дистанціюйтеся від близьких людей, дозвольте їм підтримати вас.

Якщо ж ПТСР переживає хтось із ваших близьких, психолог дала кілька порад для їхньої підтримки:

  • розібратися в природі стресу та ПТСР;
  • виявляти співчуття, слухати та давати можливість виговоритися;
  • підтримувати самоповагу людини, її впевненість у собі;
  • шукати можливості для кваліфікованого лікування ПТСР;
  • створювати для близького з ПТСР режим дня, який дасть час і можливість відновитися.

Погіршити ПТСР може негативне ставлення до себе, зневіра у своїх силах та почуття провини. У такі моменти важливо не бути надто суворим і пам'ятати (або нагадувати близькій людині) про те, що полегшення настане поступово.