У Миколаєві жителі зруйнованого будинку по Адміральській досі чекають на результати експертизи - Без неї відновлювальні роботи не можуть початись, - ФОТО



У Миколаєві жителі зруйнованого будинку по Адміральській, 32 замовили самостійно експертизу, щоб дізнатись чи підлягає будинок відновленню. Станом на 12 жовтня результатів експертизи немає. Натомість у ДЖКГ кажуть, щоб без результатів експертизи немає підстав витрачати кошти на відновлення будинку. 

Як повідомляє редакція 0512, житель будинку Загоруй Віктор Семенович розповідає, що жителі самі вирішили замовляти експертизу пошкодженого будинку.  Нагадаємо, що в ніч на 20 липня російський агресор вдарив по Миколаєву ракетами Х-22. Одна з ракет влучила в цей будинок, зруйнувавши під'їзд та пошкодивши сусідні три. Тоді загинуло дві людини.

- Коли стався прильот у четверту секцію, вже через тиждень піднялось питання з експертизи: чи будуть будинок зносити, чи відбудовувати. Жителі зібрались, сказали, що хочуть тут жити та запропонували замовити експертизу. Я попередив ДЖКГ, що експертизу будемо ми замовляти. Ми зібрали кошти, і серед наших жителів є будівельники, які зараз живуть в Києві, вони сказали, що знайдуть грант на експертизу. Сказали, що так буде простіше. Ми пішли за цим шляхом та втратили час. На зараз експертизу замовили, підписали договір з миколаївським експертом, сподіваємось, що найближчим часом експертиза буде. Коли буде рішення — департамент ЖКГ зможе проводити якісь роботи. Найближчим часом експертиза буде, протягом декількох тижнів. Ми затягнули.

 На зараз, головне питання — зробити тимчасовий дах на другому та третьому під'їзду. Також треба закрити вікна:

- До моменту, поки не отримають висновок експертизи, вони нічого не можуть роботи. Якщо буде позитивна експертиза, дім підпадає під другу категорію — це від 40 до 80% руйнувань. На першому дах вцілів, а у другому та третьому — ні. 

Володимир Ніколайчук додав, щоб поки немає техзвіту — не можуть почати ніякі роботи:

- З приводу техзвіту. Враховуючи, що його досі у нас немає, і немає підстав витрачати кошти, щоб робити тут ремонт або тимчасове накриття. Навіть тимчасове накриття — це використання коштів, купівля матеріалів. Коли ми будемо мати технічний звіт і висновки, що будинок підлягає відновленню, тоді ми будемо враховувати це і робити все, щоб зберегти під'їзд та планувати відновлення. У нас є декілька шляхів: або замовити проєктно-кошторисну документацію і подати її в Агентство з відновлення, або, якщо бюджет міста буде дозволяти, то відновити силами міста. Все впирається в техзвіт і коли він буде. 

Додамо, що власники квартир зі зруйнованого будинку по вулиці Адміральській, 32 досі отримують платіжки за комунальні послуги. У Департаменті ЖКГ зазначили, що міська влада не може вплинути на це, але розповіли конкретний план дій для мешканців.

- Сподіваюсь, що таких ситуацій не буде. Якщо у КП  або будь-якого іншого надавача послуг є факт підтвердження того, що майно співвласників зруйноване, не підлягає відновленню або непридатне для проживання — тоді це автоматична процедура. ДЖКГ пише листи надавачам послуг, і з певної дати, коли майно пошкоджено було, надавачі послуг знімають оплату.

Начальник управління сталого розвитку Миколаєва Володимир Ніколайчук розповів, що жителі будинку по Адміральській, 32 взяли ініціативу на себе та не було підтверджуючого документу про руйнування.

- Вийшло так, що ми написали листи, але без підтвердження. Тому деякі підприємства все ж надавали платіжки співвласникам. Зараз це питання вирішили і з керуючою компанією, і з надавачами комунальних послуг. Ми взяли акт в ДБК, який обстежував цей будинок, щоб не нараховували нічого. Навіть, якщо платіжки надходили — буде зроблено перерахунок