"Маріуполь, надія на світанок": у миколаївському театрі глядачам показали виставу-перфоманс



У сьомий день міжнародного театрального фестивалю "Homo ludens", у миколаївському драмтеатрі виступив творчий колектив Хмельницького театру з виставою виставу-перфоманс "Маріуполь_надія_на_світанок".

На сцені в укритті актори показали декілька днів з життя маріупольців, незнайомих один з одним. Їх у сховище загнала війна. Всі вони чекали на евакуацію з міста, яке знаходилось під ворожими ударами російського агресора.

"Маріуполь, надія на світанок": у миколаївському театрі глядачам показали виставу-перфоманс, фото-1

Там, у сховищі, показується історія різних життів. Жінка, яка втратила сина, адже той вирішив воювати "за родіну - за днр", батько та донька, чиї мама/дружина, брат/син загинули у Маріуполі; молода жінка, яка закохалась у військового, тим самим відмовившись від евакуації, за яку домовився її "котік" і та, хто дуже сумує за радянським союзом та чекає на "освободітелей" разом зі своїм коханцем, хоча її син - повна її протилежність.

"Маріуполь, надія на світанок": у миколаївському театрі глядачам показали виставу-перфоманс, фото-2

Це історія про те, як можна жити далі всупереч усьому жаху, що відбувається. Щоб побачити світанок навіть в укритті, де немає вікон.

Додамо, що активну участь у виставі брали і глядачі, адже самі ж герої звертались і до гостей з питаннями та навіть провели своєрідну терапію - кожен зміг намалювати малюнок. Як сказала, одна з героїнь вистави - творчість заспокоює у важкі моменти.

"Маріуполь, надія на світанок": у миколаївському театрі глядачам показали виставу-перфоманс, фото-3

Художній керівник та директор Миколаївського театру Артем Свистун подякував хмельничанам за показ вистави та за те, що змогли приїхати, незважаючи на ракетну загрозу.

Він зауважив, що Хмельницький театр один з перших допоміг миколаївським театрам під час війни, зокрема пригнав фуру з водою, коли місто залишилось без води.

- Коли Миколаїв минулого року, знаходився без краплі води, це перший директор, який зателефонував і спитав чим допомогти. Саме вони направили фуру води, щоб підтримати наш театр. Коли по театру стався прильот С-300, наступного дня передали кошти, підтримали генераторами, ОСБ.

Артем Свистун також нагородив театр дипломом лауреата фестивалю.

- Сьогодні було вже два польоти, є небезпека, ввимкнувся генератор, але ми відчували разом з вами ту енергію, яку ми відчули від вистави, - сказав Артем Свистун.

Цією виставою ми хотіли передати, що Хмельницький співпереживає всім українцям, всім маріупольцям. Ми намагались відтворити це, - сказав директор Хмельницького обласного театру Андрій Ковальчук.

Він додав, до п'єса писалася у співавторстві з людиною з Маріуполя.

- Багато хто з переселенців з Маріуполя дивились цю вистави і співпереживали разом з нами. Ця вистава була постава в укритті. Я дякую авторам, які долучились до поїздки на фестивалі, адже рішення було непростим. Я дякую всім присутнім, які незалежно від небезпеки, прийшли на виставу. Вистава відбулась, фестиваль продовжується!

Вже завтра у Миколаєві завершується фестиваль моно-виставою "Проста українська скіфська баба" за мотивами роману Тамари Горіха Зерня "Доця".

Фото: Ігор Арчібісов.