9 років та 223 дні війни. Все, що відбувається в країні, - онлайн



Сьогодні 6 жовтня. Триває 590 доба повномасштабного російського вторгнення.

Російська армія активізувалась навколо Харкова. Другу добу обстрілює місто і селища навколо. Вчора здійснила жахливий теракт, вбивши більше 50 людей у селищі Гроза, а сьогодні вранці вдарила по центральній частині Харкова.

Віримо, що ЗСУ зможуть зупинити ворога. Проте армії потрібна допомога. Не забувайте донатить на ЗСУ, тому що фінансового ресурсу країни недостатньо, щоб закрити всі потреби фронту. Ну і, звісно. слідкуйте за новинами в країні разом з нами.


8.56 Адміністрація президента США Джо Байдена більше не наполягає на додатковому фінансуванні для України в розмірі 24 млрд доларів, яке спочатку хотіли включити в угоду про короткострокове державне фінансування. Про це пише The Washington Post з посиланням на коментар одного із високопоставлених чиновників Білого дому після відставки спікера Палати представників США Кевіна Маккарті та проблем з ухваленням пакета фінансування на 2024 рік.

У Білому домі зараз розглядають два варіанти. Перший — наполягати на більшому пакеті допомоги для України до кінця 2024 року. Другий — просувати менший короткостроковий пакет допомоги, який має більше шансів на ухвалення в Конгресі.

8.55 Харківська обласна прокуратура оприлюднила відео руйнувань у селі Гроза Харківської області, де напередодні російські війська поцілили по магазину та кафе, де проходив поминальний обід.

8.54 Станом на 7:45 п'ятниці відомо про 9 постраждалих унаслідок ворожих ранкових ударів по Харкову, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

"Унаслідок двох ранкових ударів окупантів по Харкову до медиків екстреної медичної допомоги звернулися 9 цивільних, серед постраждалих - дитина 11 місяців. Наразі рятувальники ліквідовують наслідки влучень, загоряння авто, розбирають завали будівель", - написав Синєгубов у своєму телеграм-каналі.

8.45 За минулу добу, 5 жовтня, росіяни поранили 2 жителів Донеччини: у Плещіївці і Новомихайлівці, інформує Донецька ОВА.

8.38 Російська окупаційна адміністрація обмежує доступ цивільних мешканців Запорізької області до якісних медичних послуг.

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

“Більшість медзакладів на захопленій території переоблаштовані під госпіталі та заповнені “трьохсотими” з Запорізького напрямку”, - повідомив Федоров.

8.36 Українські військові знищили 25 із 33 ударних безпілотників, якими російські окупанти атакували Україну в ніч проти 6 жовтня.

Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ.

Як і минулої доби, російські війська вчергове атакували дронами типу Shahed із мису Чауда (Крим). Зафіксовано пуски 33 «шахедів», які прямували кількома групами у напрямку південних, східних та центральних областей України.

Сили та засоби Повітряних сил у взаємодії із протиповітряною обороною Сил оборони знищили 25 «шахедів», зокрема, в межах Одеської, Миколаївської, Харківської, Дніпропетровської, Черкаської та Житомирської областей.

До відбиття повітряної атаки Повітряні сили залучали винищувальну авіацію, зенітні ракетні війська, підрозділи мобільних вогневих груп та радіоелектронної боротьби.

8.34 У селі Гроза Харківської області завершили аварійно-рятувальні роботи - 51 загиблий, шестеро поранених, інформує Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

8.32 Тимчасово окупований Крим атакували морські безпілотники біля входу до бази Чорноморського флоту РФ.

Про це повідомив голова окупаційної влади Севастополя Михайло Развожаєв

"Гучні звуки в районі Північного молу — це розрахунки ППДО.

 Чорноморського флоту. За попередньою інформацією, відображають атаку двох безекіпажних морських катерів", — написав Развожаєв у своєму Telegram.

8.29 Цієї ночі російські окупаційні війська здійснили чергову масовану дронову атаку на південь Одещини. Кілька груп ударних безпілотників типу Shahed-131/136 ворог спрямував з Криму по різних регіонах України, повідомляють Сили оборони півдня України.

Із них 11 дронів було знищено на півдні: 3 збито над Одещиною, а 8 - над Миколаївщиною. За словами військових, російські безпілотники використовували тактику складних маневрів, кілька разів змінювали курс та вкотре йшли вздовж лінії державного кордону.

Зокрема, під ударом опинилися прикордонна і припортова інфраструктура Подунав'я:  пошкоджено зерносховище, зайнялись кілька вантажних автівок, пожежу оперативно ліквідовано. Внаслідок атаки люди не постраждали.

8.27 Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 281 090 своїх військових, зокрема 620 — за останню добу.

Про це йдеться у зведенні Генштабу Збройних сил України.

8.07 Російські окупанти в п’ятницю зранку, 6 жовтня, почали обстрілювати Харків. Поранення дістали троє людей.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олен Синєгубов  заявив, що, за попередніми даними, є влучання в Київському та Основ’янському районах. Три людини дістали легкі поранення, пошкоджено автомобілі та будівлі. На місці працюють служби.

8.00 Оперативна ситуація від Генштабу ЗСУ.

Кремлівські терористичні війська, 5 жовтня, цинічно завдали ракетного удару по цивільному об'єкту у селі Гроза Куп'янського району Харківської області. За попередніми даними, внаслідок прицільного влучання, загинуло понад 50 мирних мешканців. Триває розбір завалів та продовжуються пошукові роботи, надається допомога пораненим.

Протягом минулої доби відбулося 37 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 3 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Крім того, російська федерація атакувала Україну 29 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного напрямку. Протиповітряною обороною знищено 24 ворожих “шахеди”. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Грабовське Сумської області; Іванівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Спірне, Кліщіївка, Іванопілля, Мар'їнка, Новомихайлівка, Парасковіївка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Роботине Запорізької області; Берислав, Козацьке, Одрадокам'янка, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

  • В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку окупанти наступальних дій не вели. 
  • На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки ворога в районі східніше Макіївки Луганської області.
  • На Бахмутському  напрямку наші воїни мали успіх східніше Андріївки Донецької області. Противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі східніше Диліївки Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні штурмові дії в районі Авдіїївки Донецької області. Також, ворог здійснив 14 невдалих атак в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. 
  • На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки ворога в районах населених пунктів Золота Нива та Водяне Донецької області. 
  • На Запорізькому напрямку наші захисники стримують загарбників в районі південно-східніше Роботиного Запорізької області. 

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога. 

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника. 

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 7 - по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділами ракетних військ уражено вузол зв’язку, зенітно-ракетний комплекс, важку вогнеметну систему, 9 артилерійських засобів, склад паливно-мастильних матеріалів, радіолокаційну станцію та станцію РЕБ противника.