9 років та 208 днів війни. Все, що відбувається в країні, - онлайн



Сьогодні 21 вересня. Триває 575 доба повномасштабного російського вторгнення.

Ранок почався жахливим масованим обстрілом. Майже по всій території країни пролунала повітряна тривога. Російська армія обстріляла Київ, Черкаси, Харків, Рівне. Є постраждалі, є руйнування.

Сьогодні Президент Зеленський буде зустрічатися з президентом США Джо Байденом. Сподіваємось, що попри песимістичні повідомлення у ЗМІ, Україна таки домовиться про поставки далекобойної зброї, яка допоможе ЗСУ перемогти.

Віримо в Збройні сили України. Допомагаємо армії. Стежимо за подіями в країні онлайн.


8.53 Президент Європейської ради Шарль Мішель став учасником Радбезу ООН, де звернувся до Китаю із закликом вплинути на Росію, щоб вона припинила війну проти України.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє пресслужба Євроради.

Мішель запропонував КНР об'єднати зусилля, щоб переконати Росію припинити злочинну війну, від якої страждає багато людей, а також переконати її поважати принципи Статуту ООН.

8.49 Через відсутність напруги в окремих районах столиці внаслідок ранкового обстрілу армії рф з запізненням відправилась низька поїздів, повідомляє Укрзалізниця.

Із затримкою відправились електропоїзди інтерсіті:

  • 712 Київ — Краматорськ;

  • 722 Київ — Харків.

Обидва поїзди курсують із затримкою +1 год. 10 хв.

Зазначається, що резервний тепловоз також задіяно під поїзд №94 Хелм - Харків, затримка складе орієнтовно 1 годину.

8.47 Сьогодні о 7.45 крилаті ракети росіян вдруге від початку доби рочпочали атакувати західні області України. У цей час повітряну тривогу оголосили у Хмельницькій області, а вже за п′ять хвилин вона охопила всю Західну Україну. Власне, станом на 7.51, повторно сирена не пролунала лише в Одеській області.

Станом на восьму годину ранку паблік monitor ракетну загрозу фіксує таким чином:

— Хмельницька;
— Франківська;
— Тернопільська області.

"Крилата ракета продовжує рух у напрямку Чернівецької та Івано-Франківської областей!" - сповістили о 8.05 Повітряні Сили. У цей час повітряну тривогу у центральних областях України розпочали скасовувати.

О 8.10 ракети увійшли у повітряний простір Івано-Франківської області.

Близько 8.15 моніторингові пабліки повідомили, що, за попередньою інформацією, всі ракети вже збиті, триває дорозвідка.

8.45 Протягом минулої доби, 20 вересня, росіяни вбили 5 жителів Донеччини: 2 у Торецьку, 2 у Північному і 1 у Вугледарі, інформує Донецька ОДА.

8.41 Польща зараз не передає Україні жодної зброї свого виробництва, бо зайнята переозброєнням власної армії "найсучаснішим озброєнням". Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Морвецький в інтерв'ю Polsat.

"Якщо ви маєте намір захищатися, у вас має бути чимось захиститися – такого принципу ми дотримуємося, тому зробили максимальні замовлення", – зазначив Моравецький.

На запитання, чи Польща, як і раніше, направлятиме Україні військову допомогу, він сказав, що зараз Польща не надає Україні жодної зброї власного виробництва, бо тепер "…ми озброюємо себе найсучаснішою зброєю".

Однак при цьому Польща "точно не ризикуватиме безпекою України, передача озброєнь від інших союзників, як і раніше, йде і ніяк не порушена", підкреслив Моравецький.

8.35 Зранку 21 вересня росіяни вдарили ракетами по місту Рівне.

Про це повідомляє у Telegram голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

"Рівне. Є прильоти ворожих ракет. Працюють відповідні служби", – йдеться у повідомленні. 

Близько 06:23 у місті пролунали вибухи, у частині Рівного зникло світло, пише Суспільне.

8.34 Сьогодні близько 6:25 ранку ворог тричі вдарив ракетами по території Дрогобича. Зафіксовано два влучання по промисловому об’єкту.

Про це повідомляє у Telegram голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Унаслідок влучання загорівся цех підприємства, зруйнована триповерхова будівля складу, є загоряння на площі близько 30 кв.м. Ще один ракетний удар – по приватному двоповерховому складу. Є загоряння на площі 20 кв.м. Пожежі ще гасять.

Станом на цю годину інформації про постраждалих не надходило.

8.29 У Черкасах після нічної ракетної атаки працівники ДСНС врятували людину з-під завалів.

Про це повідомив у Телеграмі міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, розмістивши відповідне відео

8.25 За даними Генерального штабу ЗСУ, протягом останньої доби Сили оборони знищили 490 російських військовослужбовців, 41 артилерійську систему та 15 бойових бронемашин РФ.

8.23 У Дніпропетровській області внаслідок російських обстрілів є постраждалі серед цивільного населення.

Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергії Лисак. 

Вночі агресор цілив по Нікопольщині з реактивної системи залпового вогню "Град" та важкої артилерії. Зокрема, під удар потрапили Мирівська громада та місто Нікополь.

"Місту дісталося найбільше. Там поранені троє людей. Госпіталізували 75-річного чоловіка. А ще – подружжя. 34-річну жінку та 29-річного чоловіка. Разом з ними до лікарні забрали і їх 3-місячного сина. На щастя, хлопчик неушкоджений", - наголосив Лисак.

Як додав очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, 75-річний дідусь та 34-річна мати дитини - у задовільному стані. 29-річний батько отримав важкі поранення і був направлений до одної з лікарень Дніпра.

Внаслідок обстрілу побиті 11 приватних будинків та 5 господарських споруд, одна – зруйнована вщент. Понівечені 10 вуликів, авто, газопроводи та лінії електропередач.

8.20 Російські окупанти протягом ночі 21 вересня обстрілювали Херсон.

Про це пише начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Через обстріли загинули дві людини, ще пʼятеро поранені.

Серед поранених — 61-річна херсонка, яку госпіталізували у важкому стані. До лікарні доправили двох жінок 44 і 57 років, а також 49-річного чоловіка з травмами середньої важкості. 81-річній жінці надали допомогу на місці.

8.09 Мер Києва Віталій Кличко: Київ пережив чергову нічну атаку російських варварів. У Голосіївському районі, в частині, що знаходиться в центрі столиці, пошкоджені вікна в 5-поверховому будинку. Руйнувань і постраждалих немає. 

У Святошинському районі, де були перебої з електрикою, енергетики відновили електропостачання. 

За даними медиків, у Дарницькому районі постраждали 7 людей, серед постраждалих 9-річна дитина. Троє з них у лікарнях міста. Четверо отримали допомогу на місці.

У Дарницькому - всі служби ще працюють на місці падіння уламків на території інфраструктурного обʼєкту, а також на території СТО та гуртожитку закладу профтехосвіти.

8.07 «Чергова ракетна атака ворога по Києву. Попередньо з приблизно 10-ти літаків стратегічної авіації Ту-95МС  випустили крилаті ракети типу Х-101/555/55. Силами та засобами ППО було знищено понад 20 ворожих цілей. (Офіційна інформація про кількість та типи збитих повітряних цілей опублікують Повітряні Сили після узагальнення даних.) Але внаслідок збиття ракет сталося падіння уламків в кількох районах столиці. В Шевченківському районі є пошкодження газової труби, попередньо без загоряння. В Дарницькому районі уламками пошкоджено нежитлові приміщення та припарковані автомобілі. Є загорання. Інформація щодо жертв та руйнувань уточнюється! (Слідкуйте за наступними повідомленнями). Тривога в Києві тривала понад 2 години. Столиця вже перетнула позначу в 1000 годин тривог з початку повномасштабного вторгнення! Лише уявіть - півтора місяці безперервної тривоги! Ми це перенесли і ще багато чого здолаємо разом! Заради нашої Перемоги! Тому бережіть себе та рідних, не нехтуйте сигналами повітряної тривоги.», - Сергій Попко, начальник КМВА.

8.05 Зранку ворог завдав ракетного удару по обласному центру Черкаської області. Як повідомив мер Черкас  Ігор Табурець, унаслідок роботи ППО уламки упали у центральній частині міста. Зокрема, постраждав об’єкт соціальної інфраструктури (повідомляють про готель у центрі міста - ред.). 

Наразі п'ятеро потерпілих. Під завалами щонайменше одна людина. 

Триває рятувальна операція.

8.01 Голова Львівської ОВА підтвердив вибухи у Дрогобицькому районі

Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється, повідомив Максим Козицький

8.01 У Харкові пролунали кілька вибухів.Загалом щонайменше шість «прильотів» було вранці по Харкову. За попередньою інформацією, яка потребує уточнення, всі у Слобідському районі міста, повідомив міський голова Ігор Терехов.

Маємо інформацію про двох постраждалих внаслідок ранкового обстрілу Харкова. Обидва госпіталізовані у лікарню. На місці «прильотів» працюють відповідні служби, усувають їхні наслідки.

8.01 Міноборони РФ повідомило про «масову терористичну атаку ЗСУ на Крим», пише кремлівське видання РИА Новости. Повідомляється, що нібито засоби ППО ЗС РФ знищили 19 безпілотників над півостровом.

Так само вночі були повідомлення, що російські засоби ППО знищили по одному БПЛА над Курською, Бєлгородською та Орловською областями. Про це пише Телеграм-канал Кримський вітер.

Жителі повідомляли про численні вибухи в районі Сімферополя, Сак, Заозерного, Гвардійського, Новофедорівки, Євпаторії. Проте результати обстрілів поки що невідомі.

8.00 Триває З початку поточної доби російські окупанти завдали масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі низки областей нашої держави. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах. 

Протягом минулої доби відбулося 23 бойових зіткнення. Ворог завдав 2 ракетних та 80 авіаційних ударів, здійснив понад 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ так і по цивільних об’єктах нашої держави. 

Авіаційних ударів зазнали Леонівка Чернігівської області; Надія, Невське, Білогорівка Луганської області; Новосадове, Торське, Спірне, Веселе, Кліщіївка, Нью-Йорк, Красногорівка, Вугледар Донецької області; Роботине Запорізької області; Козацьке, Одрадокам'янка, Ольгівка, Токарівка, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 90 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

  • В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень  вздовж державного кордону в Бєлгородській області.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі західніше Зайцевого Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі північно-східніше та східніше Андріївки Донецької області, успіхів не мав. Сили оборони продовжують штурмові дії в районі південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області. Тут протягом минулої доби ворог здійснив 13 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Водночас, на Авдіївському та Шахтарському напрямках Сили оборони тримають оборону на зайнятих рубежах, мають ініціативу та відвойовувати нашу землю. 
  • На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. Наші захисники відбили атаки ворога в районі Роботиного Запорізької області. Окупанти мають значні втрати як у живій силі, так і в техніці. 
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та наносять успішне ураження по тилах противника. 

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 - по зенітно-ракетним комплексам противника. 

Підрозділами ракетних військ уражено 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 11 артилерійських засобів, зенітно-ракетний комплекс “Стріла-10” та станцію РЕБ противника.