Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО



Найінтенсивніших атак агресора на Криворіжжі зазнали Зеленодольська (Зеленодольськ, Велика Костромка, Мала Костромка), Апостолівська, Широківська громади. Обстрілювались, хоча й не так інтенсивно, Карпівська та Гречаноподівська громади. Частково прилітало й до Нивотрудівської громади. На сьогодні статус прифронтової має лише Зеленодольська громада Криворізького району.

З тим, як повертається життя до громад на Криворіжжі, 13 версеня знайомилась наша кореспондентка, яка побувала у Зеленодольську.

За інформацією начальника Криворізької РВА Євгена Ситниченка,  після 24 лютого 2022 року на території Криворізького району було пошкоджено близько тисячі будинків, близько 50-ти будинків відновленню не підлягають. 460 цивільних жителів Криворізького району отримали поранення різного ступеню тяжкості, 74 людини загинуло, 48 з них - криворіжці.

Після звільнення Херсону та віддалення лінії фронту на Криворіжжі розпочалися процеси відновлення. 

«Зеленодольськ - один з прикладів, де ми на власні очі бачимо, як швидко відбувається відновлення. Оговтується після обстрілів та розбудовується і Апостолове, де відновлюються і медзаклади, і парки дозвілля. Новопільська громада, хоча й не була під настільки масованими обстрілами, але також проєктує будівництво медзакладів, буріння свердловин для поліпшення ситуації з водопостачанням на критичних об'єктах. Широківська громада ремонтує дороги - як у межах населених пунктів, так і  між населеними пунктами. Карпівська громада, яка також зазнала обстрілів, відновлює пошкоджені об'єкти. У Кривому Розі ми бачимо відновлення доріг, пошкоджені об'єкти - у планах, найближчим часом вони також відновлюватимуться», - прокоментував ситуацію Євген Ситниченко.

Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

На фото: Євген Ситниченко, начальник Криворізької РВА

Він також додав, що на території району пошкоджено 6 навчальних закладів, один з яких відновленню не підлягає, його доведеться відбудовувати з нуля. Проводиться робота з питання відбудови двох навчальних закладів у місті Апостолове, у теперішній час виготовляється проектна документація.

За словами очільника РВА, проведено й роботи щодо розмінування сільськогосподарських земель – ці землі розміновано повністю, аграрії мають змогу працювати. Водночас на сьогодні не є ще безпечними ліси, лісосмуги, чагарники. Адже ДСНС не має можливості оперативно здійснити розмінування, бригади надзвичайників працюють зараз на Херсонщині, де в них є велика потреба. Однак вони швидко реагують на повідомлення громадян, щотижня є повідомлення про касетні снаряди, котрі знайшли на території району.

«Тобто, кожна громада, кожен населений пункт і район вцілому нині активно працює над відновленням повноцінного життя на тих територіях, котрі зазнали збройних атак агрессора», - зазначив Ситниченко.

Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

На фото: Дмитро Невеселий, Зеленодольський міський голова

За словами Зеленодольського міського голови Дмитра Невеселого, у місті Зеленодольську було пошкоджено 90% будинків. Наразі відновлено близько 80%. Роботи з відновлення здійснюються і місцевим комунальним підприємством і підрядними організаціями – переможцями тендеру.

«Ракетами були пошкоджені плити перекриття, були наскрізні пробоїни у будинках, були пошкоджені і несучі перекриття… Силами комунального підприємства виконувались в тому числі капітальні роботи, усувались пошкодження міжпанельних стиків, пошкодження плит перекриття, відновлено систему водовідведення з багатоквартирних будинків. Зараз вже виконуються роботи, які покращують естетичний стан будинків…», - каже директорка КП «Зеленодольський міський водоканал» Наталя Накрапас, додаючи, що одночасно на території міста тривають роботи з ремонту дорожного покриття.

Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-3

На фото: фарбування фасадів будинків, які були пошкоджені обстрілами

Як продовжується відбудова на центральній вулиці Зеленодольська, вулиці Святковій, наша кореспондентка побачила на власні очі. Два будинки обабіч дороги, які були найбільше пошкоджені, зараз вже на фінальному етапі відновлення – фарбуються їхні фасади, причому для атмосферності до графітової основи додають яскраві кольори. Ці роботи виконуються за бюджетні кошти.

При цьому, як зауважив міський голова, бюджет громади просів  приблизно на 40%. Бюджетоутворюючим підприємством Зеленодольська є Криворізька ТЕЦ. Підприємство працює, розвивається. Тож у місті сподіваються на нормалізацію бюджетних процесів надалі. 

Хоча сьогодні фарбування фасадів, ремонти доріг, озеленення - здійснюються за рахунок місцевого бюджету, значною і важливою є й допомога міжнародних партнерів, донорів, яким громада завдячує за фінансову допомогу, завдяки якій вдалося придбати комунальну техніку, відновлювати місцеву лікарню, створювати хаби для психологічної підтримки населення тощо.

Левова частка зусиль та ресурсів нині у Зеленодольській ОТГ спрямовується на забезпечення населення водою. 

Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-4

На фото: озеленення та фарбування будинків на вул.Святковій

Як пояснив Дмитро Невеселий, у Зеленодольську водопостачання зараз здійснюється цілодобово, адже тут встигли перейти на реверс від місцевого водосховища. Водночас канал підживлення від Каховського водосховища наразі сухий, тому рівень у місцевому водосховищі стрімко падає – приблизно на 1 см щодня. За таких темпів падіння рівня води, якщо до водоймища не підключати споживачів з інших сіл, то зеленодольцям вистачить води для цілодобової подачі на 4 – 5 місяців. Міський голова зауважив, що на тимчасову подачу води у Зеленодольську не переходять, бо стара система водопостачання просто не витримає гідроударів. «Ми трохи знизили тиск для міста, але вона повинна бути у кранах постійно», - пояснив Невеселий.

Через такі проблеми сподівання тут покладають на якнайшвидшу реалізацію масштабного державного проекту з відновлення водозабезпечення, що дозволить заповнити водою місцевий канал. В іншому випадку, окрім проблеми з водопостачанням, може виникнути ще одна - з опаленням. Адже за критичного рівня води у місцевому водосховищі не зможе працювати Криворізька ТЕЦ, тож місто може залишитися без опалення.

Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-5

На фото: вулиця Святкова у Зеленодольську

Тривають роботи з відновлення водопостачання і в інших населених пунктах Зеленодольської ОТГ. До Великої Костромки вже підведено водопостачання, зараз мережі прокладаються по вулицях, щоб люди мали змогу підключитися. Міська влада сподівається, що до моменту, коли у Великій Костромці вже будуть готові централізовано постачати воду, місцеве водоймище вже наповнюватиметься водою, інакше додаткове споживання з місцевого водоймища спричинить ще швидше падіння рівня води у ньому.

Водночас продовжується робота з метою введення в дію альтернативних джерел водопостачання. 

«З 1967 року тут є свердловина, якість води у якій питна. Планують побудувати ще одну свердловину, звести водонапірні башти, щоб село мало альтернативу – могло отримувати воду як від міста, так і зі свердловин», - розповів міський голова Зеленодольська.

Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-6

На фото: у міському парку

Щодо водопостачання Мар’янського він пояснив, що сьогодні частина села вже підключення до водопостачання від Грушівки, в іншій частині села триває заміна водомереж – закуплено 7,5 км труб і виконуються відповідні роботи по заміні. Потреба у заміні мереж пояснюється тим, що тут були старі, 70-річні, азбестно-цементні мережі, котрі зазнали значних пошкоджень під час ворожих обстрілів. Втрати води складали 90%. Усвідомлюючи ціну води, зараз робиться все необхідне для оперативного  запуску в експлуатацію нових мереж. У планах – забезпечити водопостачанням половину частини села, де водопостачання відсутнє. Іншу половину планують забезпечити централізованим водопостачанням до весни. Загальна протяжність мереж, котрі потребують тут заміни – 30 км. Щодватижні прокладається близько 800 метрів мереж.

Доки ж немає централізованого водопостачання воду у Мар’янське завозять великими об’ємами, які відповідають потребам людей. Тим споживачам, які мають басейни, водою заповнюють басейни. Тих, у кого немає басейнів, забезпечують великими ємностями для води для того, аби люди могли переобладнати свої системи водопостачання таким чином, щоб вода у крани потрапляла з цих ємностей.

Вирішена проблема з водопостачанням домогосподарств, які мають худобу. На одну корову постачається 100 літрів технічної води на день. Загалом у Мар’янському налічується сім десятків корів. 

«Щоб забезпечувати населення водою, комунальна служба працює у режимі 24/7», - зазначив Дмитро Невеселий.

Відновлення житла та водопостачання: якими турботами сьогодні живе Зеленодольська громада на Криворіжжі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-7

На фото: народна депутатка України Олена Криворучкіна

З метою сприяння громадам Криворіжжя у поліпшенні водо забезпечення працюють і  народні депутати  від Кривого Рогу. Про це повідомила народна депутатка Олена Криворучкіна, котра побувала у Зеленодольську. Вона зауважила, що приємно здивована великою кількістю квітів, котрі сьогодні квітнуть у центрі колись понівечого обстрілами міста, і тим, як повертається життя до цієї громади. 

«У свою чергу ми, народні депутати, активно співпрацюємо з міжнародними партнерами і реагуємо на виклики, котрі постали як наслідок теракту на Каховській ГЕС. Зокрема, підписуватимемо меморандум задля того, щоб вже у жовтні надійшли мобільні станції для очищення води для того, аби проблем з питною водою у Криворізькому районі не було», - зазначила депутатка.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Слідкуйте за новинами в Telegram. 

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook. 

Читайте нас на Google News.