У Маріуполі окупанти повернули на місце погруддя Куїнджі та назвали його "російським художником", - ФОТО



Російські окупанти повернули на місце погруддя відомого українського художника грецького походження Архіпа Куїнджі.

Це копія. Оригінал, створений народним художником України В. Полонніком та архітектором В. Швеховцовим, було практично знищено під час російських авіаційних бомбардувань центру міста.

Так виглядав пам'ятник художнику у березні 2022 року після вторгнення Росії до Маріуполя.

Окупанти стверджують, що реставрацією погруддя художника нібито займалося російське військово-історичне суспільство.

Крім того, що російська армія знищила культурні надбання українських греків, окупанти вирішили привласнити собі художника. На табличці, яку вони встановили на пам'ятник, зазначено, що Куїнджі – російський художник.

Окрім погруддя, окупанти розмістили на Грецькій площі репродукції картин Куїнджі.

Нагадаємо, раніше окупанти звинуватили український танк у руйнуванні пам'ятника. Насправді на початку березня російський літак скинув кілька авіаційних бомб на центр міста. В результаті було зруйновано знаменитий будинок з годинником, поряд з яким було встановлено погруддя Куїнджі. Уламки снаряда пошкодили пам'ятник.

Також зі зруйнованого маріупольського музею імені Куїнджі окупанти викрали оригінал картини Івана Айвазовського, дві роботи Миколи Дубовського, роботу Григорія Калмикова - посмертний портрет Куїнджі 1910 року, бюст Архипа Куїнджі від скульптора Володимира Беклемішева, три унікальні ікони кінця 19 сторіччя, грецьке Євангеліє 1811 року та предмети декоративно-прикладного мистецтва.

На початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну фонди музею імені Архипа Куїнджі нараховували понад 2200 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва.

Читайте також:

Що залишилось від пам'ятника Куїнджі в Маріуполі, - ФОТОФАКТ

В Маріуполі окупанти викинули у сміття бюст Куїнджі, - ФОТОФАКТ

Окупанти показали, як реставрують бюст українського художника Архіпа Куїнджі, - ВІДЕО