Як здійснюється розмитнення "євроблях" у 2023 році: документи для легалізації, вартість, пільги



Попри те, що "нульове" розмитнення авто вже не діє, багато українців досі купують для власного користування вживані авто за кордоном. Це пояснюються тим, що "євробляхи" коштують в Європі на порядок менше, ніж в Україні. Проте після покупки такого авто постають важливі питання: як правильно його розмитнити та скільки це коштуватиме.

Що потрібно для розмитнення автівки

Розмитнення є легалізацією транспортного засобу, який був придбаний за межами митної території держави. Митне оформлення авто здійснюється за певним механізмом, визначеним законодавством. Розмитнити машину можна самостійно або за допомогою кваліфікованого фахівця - митного брокера.

Насамперед, купуючи автівку в іншій країні самостійно, слід уважно стежити за процедурою оформлення. Обов'язково має бути оформлений договір купівлі-продажу та отриманий технічний паспорт. Також потрібно переконатись, що автомобіль пройшов необхідний техогляд і має обов'язкові страхові поліси (як для країни, де машина куплена, так і для нашої держави).

Для в'їзду на митну територію України, в зону митного контролю, потрібно попередньо подати митну декларацію. Вона подається на тій митниці, де проходитиме оформлення.

Разом з цим необхідно перерахувати на рахунок відповідної митниці грошову заставу у розмірі повної вартості розмитнення транспортного засобу. У разі, якщо перерахований аванс перевищить підсумкову вартість оформлення авто, різницю мають повернути.

Декларації обробляються працівниками митниці в порядку загальної черги.

Після отримання сертифіката відповідності потрібно:

  • заповнити додаткову митну декларацію;
  • поставити авто на облік в Україні.

Самостійно оформити митну декларацію можна на веб-порталі "Єдине вікно для міжнародної торгівлі". На цьому ж порталі у розділі "Ввезення легкового автомобіля" можна знайти всю необхідну інформацію про самостійне розмитнення автомобілів.

Вартість розмитнення

Сума платежів, які вносяться при митному оформленні легкових автомобілів, залежать від таких показників:

  • тип двигуна авто;
  • робочий об'єм двигуна;
  • строк експлуатації (нова машина, вживана до 5 років, вживана впродовж понад 5 років);
  • рік виготовлення;
  • країна походження.

Щоб розрахувати точну вартість розмитнення автівки, можна зайти на сайт Державної митної служби України і скористатись спеціальним автомобільним калькулятором.

Які існують пільги на розмитнення

На даний час пільгове розмитнення діє для автомобілів, які ввозять на територію України виключно для потреб військових. Для цього слід мати відповідне звернення від військовослужбовців. У такому разі розмитнення буде майже нульовим.

Крім того, у лютому 2023 року був зареєстрований законопроект №9058, яким передбачено "нульове розмитнення" авто для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Єдина умова - впродовж трьох років придбаний транспортний засіб заборонено продавати.