"Кідс муві фест": у Кривому Розі підлітки, які створили документальне кіно, пройшлись червоним хідником, - ФОТО, ВІДЕО



В останній місяць літа в Культурно-громадському центрі «Шелтер+» проходила «Мистецька резиденція», мета якої була розвивати творчість, мистецтво серед підлітків. На завершення двотижневої резиденції, учасники пройшли червоним хідником, продемонстрували тізери до своїх документальних фільмів та поділились враженнями від проєкту.

Про це повідомляє 0564.ua.

З 10 серпня в КгЦ «Шелтер+» розпочалась «Мистецька резиденція» для підлітків. Перший тиждень був присвячений більше театральному мистецтву. Другий тиждень був присвячений кіномистецтву, YouTube-блогінгу, Тіктокінгу, веденню соцмереж, як знімати відео на мобільний телефон і так далі. Саме в рамках другого тижня підлітки пройшли семиденний кінокурс «Як стати українським відеоблогером». Даний проєкт реалізується за підтримки Українського Культурного Фонду та в партнерстві з громадами міст Охтирки, Миргороду та Кривого Рогу.

Важливо, що цей проєкт інклюзивний, тому в рамках нього поєднали місцеву молодь і переселенців (ВПО). Також серед учасників проєкту були хлопці і дівчата із порушенням слуху.

- У нас великий проєкт і називається цей проєкт «Кіно разом». Реалізується він за підтримки Українського культурного фонду.  Тобто ми виграли грант і в нас передбачались 3 кіно етапи в різних містах – Миргород, Охтирка і Кривий Ріг. В Кривому Розі ми завершуємо цей проєкт і тут ми разом з «Шелтером» можемо зробити з підлітками такий кіно табір і головна ідея цього кіно табору в тому, що підлітки засвоюють професії відео блогера і вони будуть створювати україномовні канали на «YouTube» і таким чином будуть поширювати і популяризувати україномовний контент, якого зараз дуже не вистачає через те, що ми постійно раніше слухали все російською мовою, - зазначила президентка ГО "Міжнародний дитячий кінофестиваль" Світлана Погасій.

Пані Світлана поділилась враженнями про криворізьких підлітків та їхню співпрацю в рамках проєкту «Кіно разом»:

- Коли ми  їхали в Кривий Ріг, ми знали, що це – металургійне місто і це не про культуру,  мабуть. Всі підлітки, а їх майже 40 людей було, наших учасників були настільки обізнані в кіномистецтві,  і взагалі інтелектуальні, що це було дуже цікаво.

Президентка ГО "Міжнародний дитячий кінофестиваль" додала, що в рамках їхнього проєкту передбачено створення одного документального фільму.

- Підлітки від початку і до кінця придумують ідею, розробляють її, створюють героя, ідуть знімають і потім після цього вони повинні все це змонтувати. Ми знаємо, що це процес дуже складний для дорослої людини, для журналіста і тому ми завжди казали: Ви можете робити на стільки, наскільки це можливо. Але, наприклад, в Кривому Розі ці учні вони монтували, вони ходили на зйомки навіть коли закінчилося заняття, вони сиділи розшифровували тексти. Тобто, така гіпервідповідальність криворізьких підлітків - це дуже приємно і для нас це було несподівано, що вони не просто прийшли на курс, тим паче в серпні, коли така скажена спека, а вони ще й реально поставилися до завдань дуже відповідально.       

Пані Світлана розповіла, що усі учасники проєкту були поділені на три невеличкі групи щоб їм було комфортно навчатися. Потім кожна група розробила свою ідею створення фільму.

- І ці ідеї обов’язково були пов’язані з Кривим Рогом, тобто вони не просто створили фільм, а вони вивчали своє місто, свою історію, культуру, соціальну якусь частину міста і кожна група створила фільми. Наприклад, перша група зняла фільм про пластик і про екоситуацію в Кривому Розі, наскільки люди обізнані в цьому. Друга група знімала про транспортну ситуацію в місті, а третя - про те, як взагалі відбувається комунікація у Кривому Розі з людьми з порушенням слуху з іншими людьми. Дуже класно, що є результати і ці фільми будуть виходити на нашому каналі, а діти вже хочуть створювати свій канал і ці фільми там теж викладати. Ми дуже задоволені результатом.

За словами президентки ГО "Міжнародний дитячий кінофестиваль", у Кривому Розі не тільки дорослі і досвідчені викладачі навчали підлітків, а й навпаки.

- В мене проблеми з таймінгом, я взагалі не пунктуальна людина. На всіх цих трьох проєктах в трьох містах був шалений інтенсив і в нас було дуже мало часу. Це були такі репортажі, коли ти вранці зняв, а ввечері вже в ефір. Наприклад, для мене було несподіванкою, що настільки підлітки, молодь наскільки вони слідкують за часом. Вони постійно підходили і казали мені: Світлано, вже час, ще потрібно щось робити. Я казала завжди: О, Боже! давайте може поп’ємо чай, відпочинимо. А  вони завжди: ні, давайте щось робити. Або я кажу, що вже сьома година і вже треба йти додому, а вони казали: ні-ні, давайте доробимо до кінця. Я була дуже здивована такою гіпервідповідальностю,  адже мені здавалося, що підлітки такі не дуже відповідальні, тому що є батьки і можна зробити, а можна відкласти на завтра. Але ні, вони прямо контролювали мене, щоб ми все зробили вчасно.

Під час завершення проєкту у Кривому Розі, усім учасникам видавали дипломи і вони мали змогу вже зараз відчути себе справжніми зірками на червоному хіднику. Усі підлітки розповідали, що їм найбільше сподобалось у семиденному  кінокурсі «Як стати українським відеоблогером». По завершенню офіційної частини, учасники проєкту приймали участь в аукціоні.

- В нас «Кідс муві» - це така країна, де є своя політика, це родина, в якій є свої закони, в нас дуже багато традицій є.  В нас є своя політика і є своя валюта – мувіки. Підлітки протягом проєкту заробляють ці гроші за те, що вони роблять, за свою працю. Потім, в кінці кожного табору, кожного проєкту у нас відбувається аукціон. Це така подія, де вони всі збираються і ми пропонуємо їм різноманітні речі, - відеотехніку, штативи, лампи, світло для зйомки, тобто все, щоб вони вдосконалювали свої знімальні навички.

Про те, як підлітки пройшли червоним хідником та тізери їхніх документальних фільмів про Кривий Ріг, дивіться у нашому відео: 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

"Кідс муві фест": у Кривому Розі підлітки, які створили документальне кіно, пройшлись червоним хідником, - ФОТО, ВІДЕО , фото-94