Чим загрожує відмова підписувати і брати повістку: адвокат розповіла про можливі наслідки



Намагаючись уникнути призову, деякі чоловіки під час вручення повісток у громадських місцях чи за місцем проживання відмовляються брати документ і підписувати його.

Чим це загрожує, розповіла адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко для РБК-Україна.

За її словами, особа при врученні повістки має право відмовитися від її підпису, але ця відмова не скасовує факт вручення документу.

Відмова від підпису означає, що людина не підтверджує своє ознайомлення з вмістом повістки. Важливо пам'ятати, що відмова від підпису повістки не звільняє вас від відповідальності перед законом або від обов'язку виконати дії, передбачені в повістці, – зазначила адвокат.

За результатами відмови від підпису повістки складається Акт, який зафіксує відмову. Але це не звільняє від виконання обов'язків, які можуть бути визначені в повістці, адже важливіший сам факт передачі повістки особі.

Що стосується відмови брати повістку, яку вручають офіційні представники (співробітники ТЦК або поліції), то це може мати правові наслідки.

Сама відмова від прийняття повістки не звільняє вас від відповідальності перед законом. Це може призвести до проведення додаткових процедур – наприклад, повторної спроби вручення через судові органи, а також може вплинути на вас в контексті виконання зобов'язань, вказаних у повістці, – пояснила Катерина Аніщенко.

Наслідки цього для військовозобов'язаного залежать від конкретних обставин, через які він відмовляється брати повістку, а також від типу повістки – виклик для мобілізації чи бойова повістка.

Якщо особа відмовляється брати повістку і це стосується зобов'язань, які вона повинна виконати згідно з повісткою (наприклад, випадки мобілізації), можуть мати місце правові наслідки. Це може включати штрафи, адміністративну відповідальність або навіть кримінальну відповідальність в деяких випадках, – сказала адвокат.