Поліція Тернопільщини не змогла пояснити, чому не виконала рішення влади щодо заборони масової ходи до Почаєва промосковських вірян



Суспільне отримало відповіді на свої інформаційні запити до Національної поліції України щодо дій правоохоронців під час цьогорічної прощі прихожан УПЦ МП до Почаївської лаври.

В одному із запитів до Головного управління Нацполіції у Тернопільській області кореспонденти Суспільного поцікавилися, які заходи застосовували поліцейські, аби виконати постанову Ради оборони області, щодо заборони цієї ходи.

"Відомості про заходи, які вживалися поліцейськими ГУНП в Тернопільській області під час проходження пішої ходи та кількість поліцейських залучених до охорони публічного порядку відносяться до службової інформації", — йдеться у документі.

У запиті поліцейські розповіли про свою роботу із забезпечення громадського порядку.

"Разом з тим, поліцейськими забезпечувалася публічна безпека та порядок, неодноразово доводилася до прочан інформація, про встановлення заборони проведення ходи з одночасним переконанням останніх здійснювати паломництво автотранспортом до Почаєва".

Документ

Документ

Скрін відповіді на інформаційний запит Суспільного. Суспільне Тернопіль

У поліції Тернопільщини кажуть, що заяв чи повідомлень про порушення громадського порядку учасниками пішої ходи до підрозділів не надходило, адміністративних протоколів не складали.

Також кореспонденти Суспільного надіслали запит в Національну поліцію України, аби дізнатися про роботу поліцейських на Хмельниччині, адже саме звідти колона прочан УПЦ МП рухалася на Тернопільщину.

"Керівництво та особовий склад Головного управління Нацполіції у Хмельницькій області вжили достатніх заходів, спрямованих на забезпечення публічної безпеки і порядку, безпеки дорожнього руху, а також для недопущення вчинення протиправних дій, у тому числі й на міжконфесійному грунті", — йдеться у документі.

Запитали також, чи були порушення та які дії робили поліцейські в цьому випадку на Хмельниччині.

"ДПД НПУ також повідомляє, що на жінку з георгіївською стрічкою, яка рухалася у колоні паломників, складено адміністративний протокол за вчинення адміністративного правопорушення передбачено частиною 1 статті 173-3".

Документ

Документ

Скрін відповіді від Нацполіції на інформаційний запит Суспільного. Суспільне Тернопіль

За час проходження паломницької ходи територією Хмельницької області надзвичайних подій не зафіксовано, кажуть у поліції.

Нагадаємо, прочани УПЦ МП із різних регіонів України, які йшли пішою ходою від Кам’янця-Подільського до Свято-Успенської Почаївської лаври, прийшли на Тернопільщину 25 серпня.

До Почаївської лаври колона прочан дісталася 26 серпня.