Секрет популярності чаю матча: чому мода на цей чай поширилася по всьому світу



Чай матча зараз неймовірно популярний. Я Японію його завезли ще в 12 столітті з Китаю. До 14 століття він став дуже популярним у Японії, а ось у Китаї його вживати практично перестали.

Саме матчу використовують під час проведення знаменитої чайної церемонії. Люблять його і в Україні, але в чому ж секрет популярності цього різновиду зеленого чаю?

Секрет - в особливій методиці виробництва

Матчу отримують із тієї самої рослини, що і звичайний зелений чай - з Camellia sinensis. Але вирощують цю рослину для виробництва матчі за іншою методикою. Приблизно за 20-30 діб до збору врожаю кущі починають оберігати від сонячних променів, накриваючи темною плівкою.

Це призводить до активізації вироблення хлорофілу, також у рослині виробляється більше амінокислот і листя Camellia sinensis темніє. Відразу після збирання зібране листя ретельно перебирають, залишаючи лише зелень без прожилків. Після цього листя перемелюють, перетворюючи на дрібний порошок.

У чому користь матчі

Чай матча не раз ставав об'єктом досліджень, і вчені з'ясували, що регулярне вживання цього напою позитивно впливає на організм. Так, знижується ризик серцево-судинних захворювань, діабету, онкологічних захворювань, покращується робота печінки і шлунково-кишкового тракту, сповільнюється процес старіння.

Матча має легкий тонізуючий ефект, але при цьому не викликає нервозності і не заважає заснути. L-theanine, що міститься в цьому чаї, сприяє виробленню організмом гормонів серотоніну і дофаміну.

Рецепт приготування

Правильно приготувати матчу нескладно. Потрібно закип'ятити воду й остудити її до температури 80 градусів. Чашку обполоснути гарячою водою, додати трохи води і половину чайної ложки матчі. Розмішати до отримання однорідної маси і долити воду, що залишилася.