В Україні вводять індивідуальні електронні коди для військовозобов’язаних: для чого це потрібно



У зв'язку з повним оновленням бази даних українські ТЦК та СП мають на меті перенести паперові військово-облікові в електронний реєстр. Крім того, планується нововведення – отримання електронного коду всіма військовозобов'язаними, призовниками та резервістами.

Про це в коментарі "Експрес" розповів Олександр Косінський, тимчасовий виконувач обов’язків начальника відділу військового обліку, бронювання та впровадження ЄДР військовозобов’язаних сектору мобілізаційно-оборонної роботи Хмельницького обласного ТЦК та СП.

Електронний код військовозобов'язаних – що це

Наразі база даних Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, яка потрібна для забезпечення військового обліку громадян України, перебуває у стадії формування. Цей реєстр являє собою автоматизовану інформаційно-телекомунікаційну систему, яка призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі – це і є електронний код. Він складається з 19 цифр.

Олександр Косінський пояснив, що процес формування реєстру планується завершити до кінця року. Після наповнення бази даних вона стане доступною для інших силових структур.

Функції електронного коду

Насамперед електронний код потрібен, щоб швидко знаходити відомості про будь-яку особу, яка перебуває на військовому обліку: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, дані про військово-облікову спеціальність тощо. Завдяки цьому відпадає необхідність у картотеках.

Важливо те, що за цим номером особу можна знайти та перевірити незалежно від регіону. Це спрощує роботу працівникам ТЦК та СП. Також завдяки наявності у кожного електронного коду вдасться уникнути різних неприємних ситуацій.

Олександр Косінський навів такий приклад:

Мешканець Хмельниччини поїхав у Львівську область. Там йому вручили повістку і мобілізували. Львівський ТЦК не встиг своєчасно проінформувати про це колег із Хмельницького ТЦК, де військовозобов’язаний перебуває на обліку. А ті починають його шукати, щоб вручити повістку. Тепер же за допомогою окремого номера можна буде з’ясувати, чи особу мобілізовано.

Відомо, що після присвоєння індивідуальний код роздрукують і вклеять кожному у військовий квиток. Для цього немає необхідності терміново звертатися до ТЦК, адже код можуть вклеїти, коли військовозобов’язаного покличуть для звіряння даних або проходження військо-лікарської комісії.