Нерівноцінний обмін: долари в українських обмінниках відмовляються приймати за номінальною вартістю



Дедалі масовішими стають випадки, коли українцям в обмінниках відмовляють в обміні доларів за номінальною вартістю. Якщо банкнота має хоч найменше відхилення від ідеального стану, її взагалі не приймають або ж погоджуються взяти з величезною комісією. Через це під час обміну люди втрачають від 10% вартості на кожній купюрі.

Найгірша ситуація з доларами старого зразка, випущеними до 1996 року. В обмінниках за такі банкноти навіть сподіватись не варто виручити їхню номінальну вартість.

У кращому випадку їх пропонують прийняти з комісією 14%, тобто купюру 100 доларів візьмуть за ціною 86 доларів.

Те ж саме стосується і більш новіших купюр, прийом яких можливий тільки за умови комісії, якщо виявляться найменші відхилення стану: проколи, плями, ветхість. При цьому співробітники обмінників оцінюють банкноти на власний розсуд, просто "на око". Хоча повинні керуватись чіткими критеріями НБУ, якими визначено, які купюри можна приймати без комісії.

Примітно, що така позиція спостерігається у всіх обмінних пунктах, які виявляють дивовижну одностайність і корпоративну солідарність. Українці скаржаться, що ніде не погоджуються обміняти банкноти за номінальною вартістю.

Подібна ситуація і в ПриватБанку, де навіть відмовляють у прийомі банкнот, які самі видавали раніше.

Отже, вирішальну роль у цій ситуації відіграє суб'єктивний фактор. Тому вже найближчим часом Нацбанк має конкретизувати вимоги до обміну доларів, а також посилити покарання для порушників правил.