Чернігівська "Юність" програла першість України з футболу у... кабінетах



Чернігівська "Юність" (у блакитно-синьому) у сезоні 2022/23

Чернігівська "Юність-ШВСМ" не змогла завоювати путівку у Вишу лігу жіночого чемпіонату України з футболу. Чернігівки зайняли друге місце у Першій лізі (другому, за рангом, дивізіоні вітчизняного футболу), причому переможцю,  "Лідеру" з Полтавщини, сіверянки поступилися лише за додатковими показниками. 

Нагадаємо, доля чемпіонства мала вирішитися в останньому турі, котрий мав відбутися 28 травня:  чернігівки повинні були приймати останню команду першості - "Прикарпаття-ДЮСШ № 3", а "Лідер" - третій колектив чемпіонату "Янтарочку". Перед останніми матчами й "Юність", й "Лідер" мали в активі по 16 очок, але команда з Полтавщини випереджала колектив з Чернігівщини за додатковими показниками. 

Проте "Прикарпаття" заздалегідь оголосило, що не поїде на гру у Чернігів (незалежно від результатів матчу, колектив з Івано-Франківську залишався на останній сходинці у таблиці), через що "Юності" одразу зарахували технічну перемогу з рахунком 3-0

А ось з матчем "Лідер" - "Янтарочка" вийшла більш довготриваюча історія. Футболістки з Новояворівська їхали на Полтавщину легковими автівками, і вчасно доїхати до місця проведення гри зуміли лише чотири футболістки "Янтарочки". 

У підсумку, доля цієї гри, та, заразом, й "золотих" медалей Першої ліги та путівки в еліту українського жіночого футболу, опинилася у руках Контрольно-дисциплінарного комітету УАФ, про рішення якого стало відомо лише ввечері 8 червня (тобто через 11 днів після того як мав пройти матч "Лідер" - "Янтарочка"): 

- Зарахувати ФК "Янтарочка" (Новояворівськ) у матчі 10-го туру Чемпіонату України з футболу серед жіночих клубів Першої Ліги технічну поразку з рахунком 0-3 (через запізнення команди на матч більш ніж на годину), а команді "Лідер" Полтавської області – технічну перемогу з рахунком 3-0, - йдеться у рішенні КДК. 

Таким чином у підсумковій таблиці Першої ліги "Лідер" та "Юність" набрали однакову кількість очок, проте "золото" дісталося саме команді з Полтавщини, а "Юність" вимушена задовольнитися "сріблом". "Бронзу" завоювала "Янтарочка".

Підсумкова таблиця Першої ліги чемпіонату України, інфографіка Всеукраїнської асоціації жіночого футболу

Підсумкова таблиця Першої ліги чемпіонату України, інфографіка Всеукраїнської асоціації жіночого футболу

- Ставили завдання бути переможцями Першої ліги, тому, звичайно розчаровані. Але не рішенням (КДК Української асоціації футболу, - прим.), а своєю помилкою в грі з "Лідером" (у першому колі команді зіграли унічию 2-2, а у матчі-відповіді чернігівки поступилися 0-2, - прим.). Сподівались, що гра останнього туру відбудеться, адже у матчі "Лідер" - "Янтарочка" нас влаштувала б і нічия, а "Янтарочка" у цьому сезоні вже перегравала "Лідер". Проте доля не дала нам цього шансу… - поділилася враженнями від сезону головна тренерка "Юності" Людмила Лемешко

Принципова різниця між "сріблом" та "золотом" Першої ліги у тому, що саме володар "золотих" нагород отримає змогу у наступному сезоні виступати у еліті українського жіночого футболу - Вищій лізі. Таким чином, це право виборов саме  "Лідер". 

Нагадаємо, директор чернігівської СДЮШОР "Юність" - тієї самої, на стадіоні якої грає жіноча команда, потрапив у гучний скандал. 

Сєргєй Карась

Чернігівська медіа група