Згадати минуле. В Україні запустили віртуальний тур маріупольським художнім музеєм ім. А.І. Куїнджі



Відтепер маріупольський художній музей ім. А.І. Куїнджі можна відвідати онлайн та згадати, яким він був до початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Телеграм-канал Місто Марії.

До початку початку повномасштабного вторгнення росії музей знаходився в історичній будівлі на вулиці Георгіївській.

Фонди музею з 2010 року налічували понад 2200 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва.

Перший поверх з чотирма залами був повністю присвячений життю та творчості видатного художника-пейзажиста та його сучасників. Саме ці зали можна відвідати у 3D-турі.

Тур зруйнованим музеєм розробили культурно-туристичний центр «Вежа» у співпраці зі студією TravelboxVR.

«У 2021 році Сергій, засновник студії, почав оцифровувати всі туристичні локації Приазов’я для великого віртуального 3D-туру. Зйомка у Маріуполі проводилася вже у жовтні, було відзнято художній музей та музей народного побуту. Решту туристичних магнітів Сергій планував відзняти навесні 2022 року, але це, на жаль, не вдалося зробити у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення», – розповідають автори проєкту.

Під час віртуального туру всі охочі можуть отримати детальну інформацію про створення музею та історію будівлі, в якій він знаходився, цікавинки з біографії Куїнджі та його дружини, а також інформацію про визначні роботи, які зберігалися в музеї.

Так, наприклад, гуляючи віртуальними залами можна розгледіти купіль, в якій хрестили Архипа Івановича, помилуватися картиною-загадкою "Місячна ніч на Дніпрі" чи ознайомитися з творчістю Айвазовського або Дубовського.

Відвідати 3D-тур художнім музеєм ім. А.І.Куїнджі можна за посиланням. 

Нагадаємо, будівля маріупольського художнього музею була пошкоджена під час масованих російських обстрілів, а цінні експонати музею – вивезені до тимчасово окупованого Донецька.

Серед викрадених у маріупольців цінностей були оригінали трьох картин Архипа Куїнджі «Червоний захід», «Осінь. Крим» та «Ельбрус», оригінал картини Івана Айвазовського «Біля берегів Кавказу», оригінали двох робіт Миколи Дубовського «Море» та «Ніч на Балтійському морі», оригінал Григорія Калмикова – посмертний портрет Куїнджі 1910 року та бюст Архипа Куїнджі від скульптора Володимира Беклемішева.

Згадати минуле. В Україні запустили віртуальний тур маріупольським художнім музеєм ім. А.І. Куїнджі , фото-1

Читайте також: Окупанти знищили в Маріуполі Художній музей і цінні полотна відомих художників