Керівника 501-го батальйону морпіхів підозрюють у держзраді: через нього 277 військовослужбовців потрапили в полон



Одного з керівників 501-го Окремого батальйону морських піхотинців ЗСУ підозрюють у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Зрадник вмовив командира здатись в полон разом з військовослужбовцями при оточенні Маріуполя. Підозрюваний родом з Бердянська, повернувшись до рідного міста, він продовжив агітувати військовослужбовців переходити на бік ворога.

Про це повідомили в ДБР.

Морпіхи 501-го ОБМП тримали оборону Маріуполя з кінця лютого 2022 року. В квітні пропагандисти повідомили, що військовослужбовці добровільно здались у полон.

Але як встановило слідство, начальник речової служби вказаного батальйону зрадив присязі та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та вмовив командира припинити оборону в оточеному місті, здати зброю і особовий склад. 277 морпіхів ввели в оману: їм дали наказ про передислокацію, а насправді відправили до так званої «днр». Провадження проти 277 морпіхів закрили, що дасть можливість родичам полонених оформити виплати.

- Тепер наші хлопці по поверненню повертаються до нас як захисники, а не як зрадники. Це має велике значення для нас, - зазначила дружина одного з морпіхів.

Після диверсії в Маріуполі зрадник повернувся до рідного Бердянська, де агітував українських військових переходити на бік ворога та за винагороду надавати йому відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Відомі відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року.

Триває досудове розслідування, встановлюються інші причетні до злочину. Підозрюваному загрожує довічне ув’язнення.

Як раніше писав 061, суд оголосив вирок колишній гауляйтерці Кирилівки Катерині Уманець.