Про відновлення України подбають за гарним рецептом



Консорціум українських аналітичних центрів RRR4U (Resilience, Reconstruction and Relief for Ukraine) презентував “Кулінарну книгу українського відновлення”.

Як передає кореспондент 62.ua, який побував на презентації, представлена книга окреслює чіткі принципи відбудови країни, що поділяє українське суспільство, донори та виконавці. 

Автори книги сподіваються, що вона стане в нагоді як донорам при підготовці проєктів допомоги, так і українським розробникам та виконавцям на місцях. 

“Донорські проекти мають гнучко реагувати на зміну обставин на місцях – від зміщення лінії фронту до зміни інституцій, відповідальних за сферу проекту, а також людей в цих інституціях.  Потрібно широко використовувати наявні інструменти, а не чекати на інституалізацію глобального проекту «відновлення України»”, - кажуть аналітики.

Вони зазначають, що наразі “невизначеність залишається величезною, ситуація змінюється блискавично, готових державних механізмів відновлення немає, а фінансувати його потрібно вже зараз”.   

“Громади краще знають потреби на місцях. Тому місцеві громади повинні самостійно кооперуватися, шукати та залучати українських та закордонних інвесторів задля відновлення міст, але основною умовою успішного відновлення на думку експертів є прозорість”, - відзначив Олександр Бетлій. 

Крім того, експерти зазначають, що Книга створена для того, щоб громадяни та громади, котрі мають потребу та план дій на відновлення об'єктів міста, мали розуміння того, яким вимогам повинен відповідати їх проєкт, на які з них краще в першу чергу звернути увагу та як правильно розставляти пріоритети по відновленню та  який державний орган яку функцію виконує у відновлені нашої країни.

Читайте також: Стартувала програма єВідновлення: як отримати гроші для ремонту пошкоджених внаслідок вторгнення рф будинків