Президент України підписав указ про створення Національного плану запобігання злочинності: що відомо



Президент України Володимир Зеленський 11 травня підписав указ про створення стратегічного плану реформування системи державного правопорядку. Саме завдяки цьому в державі має бути створений Національний план запобігання злочинності. Про це повідомили на порталі "Інтерфакс-Україна".

Що відомо

Учора, 11 травня, Президент України схвалив створення системи реформ української системи правопорядку, яка буде стосуватись усіх правоохоронних органів держави та прокуратури.

Це докладний документ, розрахований на час до 27-го року. Якщо говорити просто, ми маємо гарантувати систему забезпечення справедливості та правопорядку, яка відповідатиме і нашій меті швидкого вступу України до ЄС, - сказав Володимир Зеленський.

Відповідно до прийнятого документу, реформування системи правопорядку передбачає, що відповідні органи будуть працювати дієво та ефективно, кримінальна політика в країні буде послідовною, а оперативність кримінальних проваджень буде з дотримання усіх затверджених міжнародних стандартів. Крім того, передбачається повноцінна цифрова трансформація, відкритість , прозорість, підзвітність та незалежність органів правопорядку.

Національний план превенції злочинності має бути розроблений на 3 роки. Зазначається, що на його підставі будуть прийматись відповідні місцеві та регіональні програми. Варто зазначити, що влада передбачає активне залучення до цього питання громадськості.

Довіра в державі, довіра до держави формуються з довіри до діючих від імені держави. Правоохоронці, система прокуратури - ключові в цьому. Звісно, разом з усіма іншими, хто працює у державному апараті, - додав Президент.

Варто зазначити, що прийнятий документ також передбачає створення інституту детективів як частини правоохоронних органів в Україні.

Крім того, можливий також розвиток альтернативних заходів вирішення кримінально-правових конфліктів.