За яких випадків ви можете не брати повістку: роз'яснення юриста



В Україні триває мобілізація і військовозобов’язаним громадянам, віком від 18 до 60 років, продовжують вручати повістки. При чому, за законом, можуть це зробити будь-де.

Але у трьох випадках ви все ж можете відмовитись від отримання повістки. Наприклад, якщо у даних, внесених до документу, виявлено помилки.

Які ще нюанси можуть стати причиною для законної відмови від отримання повістки – розповідає Нікіта Муренко, керуючий партнер юридичної компанії "Муренко, Курявий і Партнери".

Коли можна відмовитися отримувати повістку

У деяких ситуаціях людина має право не розписуватися за отримання повістки, каже Нікіта Муренко. Зокрема якщо працівники ТЦК виписали повістку з порушенням чинного законодавства.

А саме:

  • дані дописувалися у частково заповнений бланк повістки;
  • у повістці вказані неправильні дані отримувача;
  • повістку вручає не уповноважена особа, яка немає печатки або певні дані вносили при ваc.

"У такому випадку існує можливість відмовитись від підписання розписки про отримання повістки, після чого співробітник ТЦК та СП складає акт про відмову від отримання повістки та передається на розгляд керівникам ТЦК та СП. Вони в результаті можуть стягнути штраф за порушення правил військового обліку. Даний штраф можна оскаржити у суді", – пояснює співрозмовник.

Виходить, що повістку саму по собі не можна оскаржити в суді, але можна оскаржити постанову про накладення штрафу за ухилення від військового обліку, якщо вас притягнуть до адміністративної відповідальності за даний факт.

"Адже фактично ви не ухиляєтесь від обліку, а лише відмовилися від незаконного оформлення та способу вручення повістки – такого, що порушує визначений Кабінетом Міністрів України порядок", – зазначає експерт.